viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
lat. Agaricus campestris
Vrijeme objave: 30.09.24 @ 17:58
OGLAS

Gljive su nezaobilazni jesenski plodovi, toliko specifični da ih ubrajamo u zasebno carstvo. Jestive gljive daju posebnu aromu i okus raznim vrstama jela, a ističu se i svojom nutritivnom vrijednošću.

OGLAS

Znate li da su dobre u borbi protiv prehlade? U veganskoj prehrani obično se jedu kao zamjena za meso, a i svejedi nekad mogu zamijeniti meso i napraviti npr. pohance od gljiva.

Pečurka, livadska pečurka, rudnjača, pečurica, grkalj ili pečurva, na našim prostorima poznata kao Jesenka (lat. Agaricus campestris) je jestiva i ukusna gljiva iz obitelji lističarki.

OGLAS

Upravo takve, šalje čitatelj portala Viteski.ba koji ih je danas ubrao u naselju Kruščica. Staništa su travnjaci, livade, pašnjaci, polja, voćnaci i vrtovi, od nizinskog do planinskog područja. Raste pijedinačno ili u većim skupinama od kraja proljeća do kasne jeseni.

OGLAS

Odlična su mjesta za branje gljiva šume koje su istodobno sunčane i vlažne, jer gljivama treba dovoljno vlage i pogodna temperatura. Gljive se beru i po livadama i poljima, no izbjegavajte područja koja se posipaju umjetnim gnojivima i koja su tik do ceste. Općenito treba izbjegavati sakupljanje gljiva u onečišćenom okolišu.

OGLAS

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Može se jesti i sirova. Jesenke je najlakše pržiti na šporetu, samo se malo posole, a mogu se isjeckati, dodati luk, kajmak ili mlijeko i sve to ispržiti u tavi ili nekoj šerpi. U slast!

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM