spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ilegalno prodavao skijašku opremu vrijednu 75.000 KM

- Oglasi -

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) sa područja Regionalnog centra Sarajevo su proveli kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Na osnovu informacije dobivene putem otvorene linije “stop švercu”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jednog fizičke osobe.

– Tom prilikom je utvrđeno da isto vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu, niti je bilo registrirano kod nadležnih organa za obavljanje ove djelatnosti. U aktivnostima na terenu, a na osnovu Zapovijedi Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužitelja Tužitejstva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedena osoba, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM – navedeno je iz UNO.

Protiv navedene osobe u narednom periodu bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

U toku 2023. godine aktivnosti UNO bit će usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u Bosni i Hercegovini.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.