spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Optužen direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović i još 14 osoba, terete se za štetu blizu 11 milijuna KM

- Oglasi -

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i još 14 osoba.

- Oglasi -

Prema prikupljenim dokazima, nezakonita imovinska korist u ovom predmetu s koruptivnim kaznenim djelima, kao i pričinjena šteta iznosi više od 10,8 milijuna KM.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH, u predmetu visoke korupcije i organiziranog kriminala, podigla je optužnicu koja se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, koja su počinjena između 2005. i 2016. godine, za koja se terete 11 fizičkih i 4 pravne osobe.

- Oglasi -

U optužnici se navodi, da su prvooptuženi Uzunović Nedim, u svojstvu organizatora, zajedno s više drugih osoba, s kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način, djelujući kao organizirana skupina, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem kaznenih djela, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije Bosnalijek d.d., vršili financijske transakcije putem više off-shore kompanija, registriranih na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Cipru i drugim zemljama a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor Predstavništva kompanije Bosnalijek d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne financijske tijekove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju Bosnalijek d.d. Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM, kojim novcem su dalje raspolagali i koristili u gospodarskom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u legalne financijske tijekove.

Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije koje su sudjelovale u istrazi u BiH i inozemstvu, a posebno Državna agencija za istrage i zaštitu, zadokumentirale su više stotina inozemnih i domaćih financijskih transakcija u velikim iznosima, te je nad određenim novčanim sredstvima i imovinom, tijekom postupka izvršena zabrana raspolaganja, a u okviru optužnice tražit će se oduzimanje višemilijunske nezakonite imovinske koristi, u pojedinačno utvrđenim iznosima.

Optuženi su:

Nedim Uzunović, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH,
Emin Hadžiomerović, rođen 1948. godine u Kotor Varoši, državljanin BiH,
Jasmina Uzunović, rođena 1979. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
Sead Uzunović, zv. “Sejo“, rođen 1952. godine u Konjicu, državljanin BiH,
Munir Ćukle, rođen 1970. godine u Konjicu, državljanin BiH,
Nadija Ćukle, rođena 1978. godine u Sarajevu, državljanka BiH,
Alma Turajlić, rođena 1985. godine u Banja Luci, državljanka BiH,
Aziz Šukalo, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH,
Vedad Tuzović, zv. “Vedo“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
Bogdan Joković, rođen 1958. godine u Beogradu, državljanin BiH i Republike Srbije,
Anel Vrtić, zv. „Crni“, rođen 1976. godine u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine,
Pravna osoba “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo,
Pravna osoba “Libero 5“ d.o.o. Konjic,
Pravna osoba “Turist best“ d.d. Konjic, i
Pravna osoba “Emko građenje“ d.o.o. Rogoznica.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobivene iz pravosudnih institucija Latvije, Cipra, Hrvatske, Slovenije, itd.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH./

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.