spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Osumnjičeni vršio bankovne prevare i u Vitezu

- Oglasi -
- Oglasi -

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije podiglo je optužnicu protiv Denisa Misić zbog izvršenog produženog krivičnog djela računalne prijevare iz članaka 395. stavak 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.


Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 23.09.2020. godine do 03.08.2021. godine neovlašteno unosio računalne podatke i na taj način uticao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu, na način da je u svoj mobilni aparat ubacivao brojeve više kartica tako što je nakon pozivanja oštećenih  sa jednog broja tu karticu vadio iz mobilnog aparata i ubacivao novu, i na taj način nasumice pozivao oštećene i sa njima stupao u kontakt putem SMS poruka ili direktnih poziva preko aplikacije Messenger koja je povezana sa društvenom mrežom Facebook.

Isti se lažno  predstavljao oštećenima kao uposlenik banke koji oštećene obavještava da su navodno osvojili novac u nagradnoj igri, pa kako bi im banka prebacila novac na njihove račune, tražio je od oštećenih da mu uslikaju mobitelom brojeve bankovnih kartica ili pročitaju.

Oštećeni su  bili u uvjerenju da su doista dobili novac u nagradnoj igri o čemu ih banka obavještava, te optuženom dostavljali brojeve bankovnih kartica sa prve strane kartice i PIN kod za internet plaćanje sa druge strane kartice, nakon čega je na osnovu tih dobivenih brojeva bankovnih kartica i PIN kodova oštećenih sa njihovih računa prebacivao novac na virtualne račune koje je prethodno otvorio na druga imena, a ne na svoje u sportskim kladionicama „Premier Sport“ d.o.o. Istočno Sarajevo, „Sport Plus Win“ d.o.o. Novi Travnik, „Premier World Sport“ d.o.o. Čitluk i Mozzart E-commerce d.o.o. Banja Luka, a zatim je sa tih virtualnih računa sportskih kladionica  osobno podizao novac.

Optuženi je na gore opisan način prevario 10 (deset) oštećenih osoba sa područja Viteza, Novog Travnika, Travnika, Gornjeg Vakufa, Jajca i Bugojna, te ovakvim poduzetim radnjama sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od  9.620,00KM.

Općinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu u cijelosti.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.