spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

S lažnih online profila vrebaju usamljene, traže novac i ucjenjuju ih

- Oglasi -

Stanovnici Bosne i Hercegovine ponovno su meta prevaranata. Nakon prijevare koja je uključivala primanje mailova i poruka o navodnom bogatstvu koje im je ostavio bogati rođak iz inozemstva, a u kojima se traže osobni podaci korisnika, prevaranti su se dosjetili još jednog načina kako doći do novca lakovjernih građana. Ovaj put na meti su usamljeni građani, odnosno oni koji traže ljubav, piše Večernji list BiH. 

Na prisutnost pojave poznate kao “nigerijske prijevare” upozorili su ovih dana iz FUP-a. Naime, Federalna uprava policije upozorila je građane da su sve učestalije prijevare posredstvom interneta poznate kao “nigerijske prijevare”. Ova vrsta prijevara vrši se posredstvom e-maila, društvenih mreža, ali i drugih komunikacijskih kanala na internetu. U posljednjim slučajevima “nigerijskih prijevara” s kojima je upoznata Federalna uprava policije radilo se o tzv. ljubavnim prijevarama. Izvršenje ovog kaznenog djela usmjereno je prema pojedincima koji su usamljeni ili koji traže ljubav. Na različitim društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje prevaranti su kreirali lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce.

Nakon što pažljivo odaberu profil žrtve, prikupljajući određene detalje o toj osobi, poput podataka o prijateljima, zanimanjima i statusu, započinju komunikaciju koja ima za cilj doprijeti do emocije spomenutih osoba odnosno žrtava te ih tako pridobiti za ostvarivanje novčane koristi. Kako su objasnili iz Federalne uprave policije, komunikacija traje sve do trenutka kada prevaranti predlože slanje paketa na adresu žrtve tražeći njezine osobne podatke. Prevaranti obično koriste službene dokumente prilikom svakog od navedenih zahtjeva.

– Ako žrtva pristane, počinju zahtjevi za raznim novčanim transakcijama koje se na početku tiču transfera spomenutog paketa, ali s vremenom postaju prijetnje i ucjene koje se tiču osobnog integriteta žrtve koja u cilju “rješavanja problema” uplaćuje dodatne novčane iznose – upozorili su iz Federalne uprave policije te pozvali stanovnike da ne nasjedaju na taj oblik prijevara koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava upućuje na potrebu povećanja razine informacijske sigurnosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal. Podsjetimo određen broj žrtava, među kojima i žena iz Gruda, nedavno je “nasjeo” na prijevaru kada su im se putem društvenih mreža obraćale i tražile pomoć određene osobe predstavljajući se kao američki vojnici i generali koji žele kupiti nekretninu u njihovoj zemlji. Zbog problema s transferom novca tražili su pomoć, obećavajući za to nagradu. Kako bi izbjegli mogućnost da budu prevareni, stručnjaci savjetuju građanima da se ne upuštaju u komunikaciju s nepoznatim osobama te da ne odgovaraju na takve vrste poruka. Posebno ih upozoravaju da ne daju bilo kakve osobne podataka ili brojeve žiro-računa. Uz “nigerijske prijevare”, stanovnici Bosne i Hercegovine ponovno su posljednjih dana izloženi prijevarama lažnih prodavača.

U samo jednom danu županijskim MUP-ovima diljem BiH prijavljen je slučaj u kojem je jedan prodavač u internetskom oglasnika, umjesto mobitela, žrtvama poslao upakirane cigle. Žrtve su od prodavača naručile mobitele, uredno platile te se neugodno iznenadile kada su u kutiji od mobitela dobile komad žbuke. Udruge potrošača u Bosn i Herecgovini već godinama su zatrpane prijavama potrošača koji su žrtve prijevara u nelegalnoj trgovini na društvenim mrežama. Ističu da se sve ono što potrošači naruče posredstvom društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prijevarom te se to može prijaviti policiji. Iz Inspektorata Republike Srpske upozorili su da se kupnjom na društvenim mrežama potrošači izlažu velikom riziku biti prevareni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.