spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Slučaj sa Općinskog suda u Travniku: Optužen da je putem nagradnih igara varao ljude iz Središnje Bosne

- Oglasi -

Županijsko tužiteljstvo Srednjobosanske županije podiglo je optužnicu protiv D.M. zbog izvršenog produženog krivičnog djela računalne prijevare iz članka 395. stavka 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 23.09.2020. godine do 03.08.2021. godine neovlašteno unosio računalne podatke i na taj način utjecao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu, na način da je u svoj mobilni aparat ubacivao brojeve više kartica tako što je nakon pozivanja oštećenih sa jednog broja tu karticu vadio iz mobilnog aparata i ubacivao novu, i na taj način nasumice pozivao oštećene i sa njima stupao u kontakt putem SMS poruka ili direktnih poziva preko aplikacije Messenger koja je povezana sa društvenom mrežom Facebook.

Isti se lažno  predstavljao oštećenima kao uposlenik banke koji oštećene obavještava da su navodno osvojili novac u nagradnoj igri pa kako bi im banka prebacila novac na njihove račune, tražio je od oštećenih da mu uslikaju mobitelom brojeve bankovnih kartica ili izdiktiraju.

Oštećeni su  bili u uvjerenju da su doista dobili novac u nagradnoj igri o čemu ih banka obavještava te optuženom dostavljali brojeve bankovnih kartica sa prve strane kartice i PIN code za internet plaćanje sa druge strane kartice, nakon čega je na osnovu tih dobivenih brojeva bankovnih kartica i PIN codova oštećenih sa njihovih računa prebacivao novac na virtualne račune koje je prethodno otvorio na druga imena, a ne na svoje u sportskim kladionicama „Premier Sport“ d.o.o. Istočno Sarajevo, „Sport Plus Win“ d.o.o. Novi Travnik, „Premier World Sport“ d.o.o. Čitluk i Mozzart E-commerce d.o.o. Banja Luka, a zatim je sa tih virtualnih računa sportskih kladionica osobno podizao novac.

Optuženi je na gore opisan način prevario 10 (deset) oštećenih osoba sa područja Viteza, Novog Travnika, Travnika, Gornjeg Vakufa, Jajca i Bugojno te ovakvim poduzetim radnjama sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od  9.620,00KM.

Općinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu u cijelosti dana 24.03.2022. godine, piše Travnicki.INFO.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.