spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

ZENICA/ Podignuta optužnica: Supružnici varali narod skupljajući novac za lažno liječenje

- Oglasi -
- Oglasi -

Županijski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović. Podsjetimo, njih Tužiteljstvo u Zenici tereti za kaznena djela prijevare i pranje novca, kao i produženog kaznenog djela porezne utaje. U optužnici se terete da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.12.2021. godine u Brezi, zajednički i dogovorno, kao fizičke osobe i supružnici, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih osoba u zabludu i držali ih u zabludi.

“Veliki broj fizičkih i pravnih osoba je na štetu svoje imovine uplatio određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PAYPAL račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila „Tko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih osoba da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Alajmović Zehre, te stipendija, zekata, kurbana i dr.”, navodi se u optužnici.

- Oglasi -

Kako ih optužnica tereti, umjesto na liječenje Zehre Alejmović, novac su trošili u druge svrhe. “U stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim crpkama, naknade za online video igrice, popravak svojeg vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć”, dodaje se.

- Oglasi -

Kako piše u optužnici, skrivali su ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi. Navodi se to da su znali da je taj novac pribavljen vršenjem kaznenog djela prijevare. U optužnici piše da su prijevarom ukupno pridobili novčanu korist u iznosu od 948 tisuća KM. “Od tog novca su na liječenje Alajmović Zehre i to u inozemstvu u Republici Hrvatskoj, utrošili novčani iznos od 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli, pa su time pribavili za sebe protupravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM”, navodi se u optužnici.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.