spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

AFERA RESPIRATORI: ,,Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire”

- Oglasi -
- Oglasi -

Direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić izjavio je kako je proizvođač iz Kine, čije je respiratore Federacija uvezla 2020. godine, dobio certifikat kvaliteta kojim mu je odobren uvoz proizvoda u Europsku uniju.

Svjedočeći na poziv Obrane federalnog premijera Fadila Novalića, Džemić je rekao kako je proizvođač “Bejing Aerospace Changfeng” angažirao renomiranu laboratoriju iz Njemačke koja je provjerila usklađenost sa direktivom EU o medicinskim sredstvima.

- Oglasi -

,,Uradili su punu certifikaciju sustava kvalitete i dobili oznaku CE”, kazao je svjedok, prenosi Detektor.

- Oglasi -

On je ispričao kako je Institut na čijem je čelu 2020. na zahtjev parlamentarnog povjerenstva i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) dao mišljenje o uvezenom respiratoru ACM 812A. Prema njegovim riječima, FUCZ je to mišljenje zatražio po nalogu Agencije za lijekove BiH.

Potvrdio je kako su u mišljenju naveli da je proizvođač prošao sustav certifikacije usklađenosti sa direktivom EU i da može plasirati svoje proizvode pokrivene certifikatom u zemlje EU, kao i one koje priznaju oznaku CE, a u koje spada i BiH.

Prema njegovim riječima, proizvođač iz Kine je najrespektabilniji u svojoj zemlji i više od 30 godina se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava, kao i svemirskim programom. Dodao je da iz uputstva za upotrebu respiratora proizilazi da imaju više modova, i to više invazivnih nego neinvazivnih.

Džemić je potvrdio kako je Agencija za lijekove, inače, nadležna za uvoz medicinskih sredstava, a da Institut obavlja određene provjere uređaja u bolnicama. Kako je naveo, laboratorija “Verlab” je bila zadužena za certifikaciju uvezenih respiratora i prvi put, krajem 2020. nisu dali dozvolu, jer su našli sustavski kvar. Dodao je da su respiratori verificirani prilikom druge kontrole, nakon što je otklonjen kvar.

Za zloupotrebe prilikom nabave respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Džermina Pašića, Džemić je kazao da se Institut nije izjašnjavao na pitanje parlamentarnog povjerenstva da li su uvezeni respiratori pogodni za dugotrajno liječenje pacijenata. Pojasnio je da je Institut dao odgovor da li je sprava namijenjena za ono za šta je proizvođač rekao da jeste, a da je pitanje da li to serviser zna objasniti doktorima i da li oni to mogu shvatiti i koristiti.

,,Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire”, rekao je Džemić.

On je potvrdio da respiratori nisu bili upisani u registar medicinskih sredstava, ali je naveo da oko 25 posto sprava u bolnicama nije upisano. Tužitelj ga je ispitivao o Izjavi o usklađenosti EC, koju su tražili od proizvođača, ali je nisu dobili.

Džemić je rekao da su je tražili formalno kako bi imali svu dokumentaciju za upis, ali da im nisu poslali jer BiH nije članica EU. Svjedok je kazao da je certifikat dovoljan za upis i tvrdi da ta izjava sigurno postoji, mada nije mogao reći kako to zna.

Džemić je u uvodnom predstavljanju naveo da je univerzitetski profesor, da je izdao knjige i radove na temu kontrole medicinskih instrumenata te da je bio ili je i dalje član europskih tijela za mjeriteljstvo i usklađenost medicinskih sredstava sa zakonodavstvom. Ispitivanje svjedoka nastavlja se 6. travnja.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.