spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

AFERA RESPIRATORI: Višestruki skok cijena respiratora, brojke su petocifrene

- Oglasi -
- Oglasi -

Vještak Obrane na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za zloupotrebe prilikom nabave respiratora, izjavio je kako je teško utvrditi kolika je bila cijena respiratora koje je Federacija uvezla prije izbijanja pandemije, ali da informacije do kojih je došao ukazuju na značajan skok s nekoliko tisuća na nekoliko desetina tisuća.

Na poziv Obrane federalnog premijera Fadila Novalića, nalaz i mišljenje iznio je vještak Christoph Rojahn.

- Oglasi -

,,Vrlo je teško reći koja bi to bila prava cijena za tu vrstu uređaja u tom vremenskom periodu”, kazao je Rojahn.

- Oglasi -

On je naveo kako je na osnovu javnih izvještaja i medijskih analiza došao do podataka da su “ACM 812A” respiratori iznosili nekoliko tisuća konvertibilnih maraka (KM), a kako je poslije cijena bila petocifrena. Navodio je neke izvore o cijenama u raznim valutama.

Vještak je izračunao kako je marža “Srebrene maline” iznosila sedam posto i da je niska, iako, kako je rekao, nije ekspert za to pitanje.

Rojahn je analizirao dvije kineske kompanije– onu koja je proizvela respiratore i onu koja je bila trgovački posrednik u kupovini, a koja je registrirana za medicinske aparate.

Prema njegovim riječima, proizvođač je državna firma koja ima velike poslove i širok asortiman roba. Kazao je da ima pet međunarodnih certifikata i da je nema u registru prekršaja.

Vještak je rekao da mu je najizazovnije bilo pitanje “pranja novca”.

,,Ne razumijem u kojem trenutku je izvršeno. Koji dio novca je trebalo oprati? Je li to državni novac?”, naveo je Rojahn.

On je naveo kako je za nalaz koristio dokumente koje mu je dostavila Obrana, ali kako se morao koristiti i podacima s interneta.

Za zloupotrebe prilikom nabave respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma te federalna ministrica financija Jelka Miličević.

U uvodnom predstavljanju Rojahn je rekao kako je završio pravo, a doktorirao političke znanosti te da radi kao konsultant. Kazao je da se većinu karijere bavi forenzičkim računovodstvom i da je radio u međunarodnim financijskim kompanijama “Deloitte”, “KPMG” i “PwC”.

Tužitelj Mirza Hukeljić protivio se da se Rojahn sasluša kao vještak jer iz njegove biografije nije jasno koje je struke.

Na pitanja Hukeljića, vještak je rekao da ranije nije iznosio nalaz i mišljenje pred sudom, ali da jeste pripremao materijale koji su korišteni u postupcima.

Navodeći da postoji ogroman broj dokaza u odnosu na ono što mu je Obrana dostavila, Hukeljić je pitao Rojahna da li bi iznio drugačije zaključke da je dobio više materijala. Vještak je kazao da to ne može znati.

Braniteljica Vasvija Vidović rekla je da tužitelj treba da predoči dokaz koji želi kako bi ga vještak prokomentirao.

Rojahn je kazao da se nije obraćao kineskim kompanijama za cijene, navodeći da proizvođač proizvode uglavnom prodaje preko posrednika. Potvrdio je da je bio naručio vanjskog istraživača za kineske kompanije zbog pristupa bazama i poznavanja kineskog jezika.

Suđenje se nastavlja 11. svibnja, kada se očekuju prvi svjedoci Obrane Solaka.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.