spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Apel drvoprerađivača da se tromjesečna zabrana izvoza peleta ne produžava

- Oglasi -
- Oglasi -

Ostane li na snazi odluka Vijeća ministara BiH od 15. lipnja ove godine o tromjesečnoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i peleta, u domaćoj drvoprerađivačkoj industriji će vrlo brzo doći do gašenja pojedinih pogona i drastičnog smanjenja broja radnih mjesta. Domaći drvoprerađivači upozoravaju da ishitrena odluka, koju Vijeće ministara pravda sprječavanjem nestašice drvnih energenata u BiH i zaštitom domaćih potrošača, ne odražava pravo stanje na domaćem tržištu i u sektoru drvoprerade.

Kompanija FAGUS, jedan od lidera u proizvodnji peleta u BiH, ističe da je domaće tržište snabdjeveno peletom, ali da bi do nestašice ovog energenta moglo da dođe upravo zbog odluke o zabrani njegovog izvoza. Iz tog razloga FAGUS apelira da se odluka o tromjesečnoj zabrani izvoza ne produžava.

- Oglasi -

FAGUS je prije izbijanja pandemije virusa korona realizirao investiciju u proširenje svojih kapaciteta za proizvodnju peleta. Primjenom inovativnih rješenja uspjeli smo da moderniziramo i unaprijedimo proizvodnju peleta i povežemo je sa proizvodnjom električne energije. Imali smo jasnu i preciznu ekonomsku računicu koja je opravdavala zapošljavanje novih radnika i garantirala povrat uloženih sredstava realizacijom izvoza, uz već uhodani sustav podmirivanja potreba domaćeg tržišta našim peletom. Međutim, ova odluka o zabrani izvoza nam dramatično ugrožava zaokruženi proizvodni ciklus i povrat na investiciju. Posebno je bolno što su tako ugrožena i radna mjesta povezana sa našom inovativnom proizvodnjom peleta i električne energije – kažu u kompaniji FAGUS i naglašavaju da proizvodnja peleta u BiH ne može da opstane bez kontinuirane prodaje ovog energenta na zapadnim tržištima.

- Oglasi -

Domaći drvoprerađivači su složni u ocjeni da je odluka o zabrani izvoza bila nepotrebna i da bi produženje njenog važenja već u nekoliko narednih tjedana prouzrokovalo veliku štetu. Stav proizvođača peleta i ogrjevnog drveta je da bi vlasti trebalo bolje da poznaju stanje u sektoru drvoprerade. Ako odluka o zabrani izvoza ostane na snazi poslije 15. rujna, i proizvodnja ogrjevnog drveta će biti osuđena na gašenje. To bi rezultiralo manjim brojem radnih mjesta i umanjenim prihodima, što bi na pragu nove globalne recesije bio najgori scenarij.

Kompanija FAGUS zalaže se za bolju komunikaciju sa nadležnima na svim nivoima vlasti. Na taj način izbjegle bi se odluke koje nikome neće donijeti korist.

,,Sektor drvoprerade ima resurse i potencijal da podmiri potrebe domaćeg tržišta, ali samo ako ima mogućnost za plasman dijela proizvoda i na strana zapadna tržišta. Čvrsto vjerujemo da drvoprerađivači mogu imati značajnu ulogu u BiH u ublažavanju negativnih posljedica globalne energetske krize koja već potresa svijet. Međutim, za to nam je potrebna institucionalna potpora, a ne represivne mjere koje ugrožavaju poslovanje. Apeliramo na Vijeće ministara da još jednom preispita svoju odluku o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, peleta i ogrjevnog drveta. Vjerujemo da će uvidjeti da zabrane i ograničenja nisu rješenje. Naprotiv, potrebni su nam razumijevanje i potpora kako ne bismo bili prinuđeni na smanjenje broja radnih mjesta i obima poslovanja i onda neće biti zime ni za građane ni za nas. A i država će imati korist”, zaključuju u kompaniji FAGUS.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE