spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

BiH deportirala ilegalne migrante iz Maroka

- Oglasi -
- Oglasi -

Bosna i Hercegovina je nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji. Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka.

,,Te osobe su prije udaljenja bile smještene pod nadzor u Imigracijski centar Službe, a prisilno udaljenje realizirano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima te osobe će pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima”, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

- Oglasi -

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak stavili na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinitelje krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu. Podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa tom državom.

- Oglasi -

Očekuje se da u narednom periodu to bude kontinuiran proces za što su osigurana financijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje financiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za financiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu potporu BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porijekla, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.