spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

BiH dobiva još jedan zatvorski kompleks, već je uloženo više od 4,5 milijuna eura

- Oglasi -

Zatvorenici iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo bit će prebačeni u novoizgrađeni zatvorski kompleks na Igmanu. Ideja o izgradnji ovog zatvora stara je nekoliko desetljeća, a realizacija, koju provodi Vlada Federacije BiH, počela je tek prije dvije godine. Projekt izgradnje financira Europska unija, prenosi Federalna.

- Oglasi -

Kapacitet zatvora predviđen je za smještaj 300 zatvorenika. Posjeduje zaseban odjel za pritvor, za zatvorenike, za smještaj žena i za medicinsku pomoć, ali i za upravu KPZ-a. U ovom zavodu bit će premješteni i zatvorenici centralnog objekta KPZ-a Sarajevo, navodi ravnatelj Faruk Zubčević: “Svaka etaža ima svoju šetnicu, svaka etaža unutar nje je odvojena jednom čeličnom barijerom, što znači da ni po kojoj osnovi neće moći doći u kontakt osobe kojima je određena mjera pritvora, a nalaze se u istom dijelu“.

U ovaj zavodski kompleks uloženo je više od 4,5 milijuna eura, a dodatna sredstva bit će utrošena za potrebne dozvole, posebnu sigurnosnu opremu i ulaganje u ljudske resurse, što znači i zapošljavanje policijskog kadra. Ono što je važno za izgradnju ovog zatvorskog kompleksa jest da je po standardima EU-a, što u konačnici znači benefite i za zatvorenike te humano postupanje.

- Oglasi -

“U zatvoru će biti određene aktivnosti na resocijalizaciji osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne, imamo tu konglomerat nekih aktivnosti i mogu vam reći da unatrag 4-5 godina ovaj zavod je jedinim planskim aktivnostima uspio da čak određen broj ljudi uspije nakon izdržavanja kazne zatvora “, navodi Zupčević.

Izgradnjom ovog zatvora u potpunosti će se ispoštovati i zakoni kojima se reguliraju antikorupcijske aktivnosti. Tako će najvećem centru pravosudnih institucija u BiH biti pružena mogućnost za vođenje pravičnih istraga, dodaje direktor KPZ-a Sarajevo:  “Stvorili smo sve specijalne jedinice na teritoriju BiH – i SIPI i FUP-u i MUP-u županija i graničnoj službi i Sudskoj policiji – uvjeti da svi na neki način reguliraju svoje prostore u smislu specijalnih, specijalističkih, kombiniranih i drugih jedinica jer imamo sasvim dovoljno tla da se to na zakonit način uradi“.

Kazneno-popravni zavod Igman prve zatvorenike će, prema planovima, primiti sredinom naredne godine, iako će radovi na objektu biti završeni u narednih nekoliko mjeseci. Također, neophodno je izvršiti i dodatni postupak u vezi s pripremnim objektom za smještaj zatvorenika.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.