spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
82 %
1.1kmh
58 %
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
30 °
Ned
25 °
spot_imgspot_img

BiH nedostaju turistički radnici, najveća potražnja za još pojedinim zanimanjima

- Oglasi -
- Oglasi -

Ugostiteljski i turistički sektor najviše su osjetili posljedice tijekom pandemije koronavirusa. Sada, kada očekuju povratak turista i bolju sezonu, zabrinuti su jer je sve manje obrazovanog i kvalitetnog kadra. Najveća je potražnja za kuharima i konobarima.

Neki vlasnici hotela, pokušavaju putem biroa i Zavoda za zapošljavanje pronaći ljude koje bi mogli osposobiti prije sezone. Ipak, to je iz godine u godinu sve teže.

- Oglasi -

,,Pokušavamo putem biroa pronaći ljude koje bismo mogli osposobiti puno prije sezone, međutim skoro svake godine sve teže i teže je pronaći adekvatnu radnu snagu. Kad kažem adekvatnu, onda mislim na to da dobijemo kvalificiran kadar. Nama najviše nedostaju kvalificirani konobari, a to su ljudi koji govore barem jedan strani jezik, koji se mogu na adekvatan način sporazumjeti”, kaže Dženana Budimlić, vlasnica jednog hotela.

- Oglasi -

Niske plaće u ovoj branši glavni su razlog zašto oni koji bi mogli pronaći posao u domaćem turizmu odlaze u susjedne zemlje. U Hrvatskoj mogu zaraditi i dvostruko više. Kao konobari i recepcionari, danas su zaposleni brojni automehaničari, bravari, pravnici i medicinski tehničari, piše Fokus.ba.

Da bi se riješio ovaj dugogodišnji problem, potreban je sustavan pristup. Od sektora obrazovanja i gospodarstva do poslodavaca.

Iako oprezni u prognozama, rezervacije koje imaju hotelijeri daju nadu da bi nadolazeća turistička sezona mogla biti itekako uspješna. Uz dobre uvjete, kažu, i rekordna.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE