spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

BiH nema dovoljno kadra koji se bavi cyber-sigurnosti, i mala i srednja poduzeća na meti

- Oglasi -

Kad su u pitanju poruke tvrtki i pojedinaca koji se lažno predstavljaju, a u svrhu dobivanja osobnih podataka, Džananović kaže građani sami sebe dovode u poziciju žrtve – izlaskom na socijalne mreže, davanjem odobnih podataka, korištenjem jedne lozinke na više mjesta…

Govoreći o cyber-kriminalu za Dnevnik 2 na Federalnoj, Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju BiH i menadžer u PWC-u BiH, istaknuo je kako naše kompanije imaju neadekvatne mjere zaštite: ,,Najednostavniji tipovi napada u BiH su i najčešći – to su phishing napadi koji rezultiraju ransomware napadima ili krađom podataka, koji nerijetko završavaju i zastojem u proizvodnji. Drugi tip je business e-mail compromising – napadač se ubacuje u komunikaciju dvije strane, kupcu daje informaciju da izvrši uplatu na pogrešan račun. Treći su DDOS napadi“.

Nedovoljan broj kadra koji se bavi cyber-sigurnosti je veliki problem u BiH – to je posljedica nedovoljnog nivoa svjesnosti i znanja menadžmenta koji ne angažira stručnjake te oni odlaze iz zemlje, a oni koji ostaju su nedovoljni za broj kompanija koje imamo, kazao je Džananović.

Mala i srednja poduzeća u BiH smatraju se nezanimljivim napadačima, ali situacija je drugačija, upozorava Džananović. Dodaje i kako je skoro nemoguće doći do podataka o šteti i broju cyber-napada, samim tim oni i ne vide šta se događa.

Kad su u pitanju poruke tvrtki i pojedinaca koji se lažno predstavljaju, a u svrhu dobivanja osobnih podataka, Džananović kaže građani sami sebe dovode u poziciju žrtve, izlaskom na socijalne mreže, davanjem osobnih podataka, korištenjem jedne lozinke na više mjesta…

,,Korespondenciju mailom, Viberom, Messengerom… ljudi shvaćaju neozbiljno i onda reagiraju na takvu poruku”, ističe Džananović i kao primjer navodi slučaj osobe koja je uplatila novac nakon informacije da je dobila na nagradnoj igri koju nije igrala. Poručuje još: “Za svaku poruku koju primimo trebamo da se upitamo znamo li tko nam je šalje, očekujemo li je, može li ta osoba zahtijevati neki podatak, je li mail koji je stigao od stvarnog pošiljatelja…”.

Džananović je istaknuo kako će za dva tjedna u Sarajevu biti organiziran Sarajevo Security Summit posvećen ovoj temi, gdje će biti i predstavnici FUP-a i MUP-a RS-a, te da ovaj skup podržava “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim poduzećima u BiH”, projekt koji provodi GIZ, a u ime njemačkog Ministarstva za razvoj i suradnju.

Policijske agencije u BiH imaju kapacitet za borbu protiv ovog kriminala, ali njihova uloga nije da spriječe taj napad, nego da istraže šta se dogodilo. Organi imaju tu mogućnost, ali taj proces ide jako sporo – nažalost, kod nas neke institucije nisu još zaživjele, pa ni taj sektor koji bi mogao preventivno da djeluje, zaključuje Džananović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.