spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

BiH postaje vanjska granica šengenske zone: Koji su benefiti za bh. državljane

- Oglasi -

Bosna i Hercegovina od 1. siječnja će postati vanjska granica šengenske zone Europske unije nakon što Hrvatska i službeno postane dio Šengena.

To znači da velike gužve na granici Hrvatske i Slovenije (ili Hrvatske i Mađarske) koje su tradicionalno nastajale u vrijeme blagdana ili ljetnih odmora odlaze u prošlost. “Bit će zanimljivo putnicima koji će već za blagdane dolaziti u Hrvatsku, odnosno ići će dalje prema istoku. Ovdje na Bregani još će biti granična kontrola, a kad se budu vraćali, više te kontrole neće biti”, izjavio je za HRT Milan Kreš, voditelj smjene na GP Bregana. Dakle, od 1. siječnja više neće biti graničnih policajaca u kućicama na hrvatsko-slovenačkoj granici. “Kad dođu do mjesta gdje se sada obavlja granična kontrola, policajca neće biti u kućici. Kućice u prvom momentu ostaju, rampe će biti dignute i moći će se slobodno prolaziti”, dodao je. Kontrole se od 1. siječnja pomjeraju na granice Hrvatske sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann za Klix.ba je kazao da državljani BiH neće biti izloženi nekim posebnim i dodatnim graničnim provjerama prilikom ulaska u Hrvatsku od prvog dana 2023. godine. “Čak štoviše, naši državljani koji će počevši od 01.01.2023. godine tranzitirati kroz Hrvatsku prema ostatku EU, ali i četiri zemlje koje nisu u EU ali su dio shengenskog prostora (Norveška, Švicarska, Lihtenšajn i Island) od ulaska nama susjedne zemlje u Šengen imat će i sami putne benefite”, izjavio je.

Tako, naprimjer, naši državljani kada pređu u Hrvatsku do svoje konačne destinacije u bilo kojoj zemlji EU (izuzev Rumunije i Bugarske) putovat će neometano i bez zadržavanja u cilju obavljanja graničnih provjera zemalja EU kroz koje putuju, kao što je to danas slučaj. “Uštedit će se vrijeme, samim tim i novac, a što je nekad i najvažnije živci koje gubimo u kolonama čekajući prolazak na graničnim prelazima. Treba istaknuti da hrvatski zračni prostor u režim Šengena pristupa 26.3.2023. godine što znači da će hrvatske zračne Luke do tog datuma u smislu graničnih provjera funkcionirati kao i danas. Ali strožije granične kontrole na granicama Šengena mogu vrlo lako postati realnost za naše državljane ukoliko ne oslabi pritisak ilegalnih migracija iz BiH prema šengenskim vanjskim granicama. Dakle, ovdje sve ovisi o nama”, izjavio je Hoffmann. I hrvatski graničari poručuju da neće biti značajnijih promjena jer Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja. Eventualne promjene trebalo bi donijeti uvođenje dva nova sustava sredinom i krajem 2023. godine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.