spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.1 ° C
24.1 °
24.1 °
71 %
0.4kmh
0 %
Uto
33 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
27 °
spot_imgspot_img

BiH traga za umjetninama

- Oglasi -
- Oglasi -

Baza je pokrenuta 2017. godine i tada je zabilježeno 109 prijavljenih nestalih djela, a danas ih je evidentirano 179.

Misija OSCE-a u BiH jučer je Centru protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla donirala IT opremu koja bi trebala pomoći u održavanju i ažuriranju baze nestalih umjetnina. Baza je pokrenuta 2017. godine i tada je zabilježeno 109 prijavljenih nestalih djela, a danas ih je evidentirano 179, prenose ,,Nezavisne”. 

- Oglasi -

,,Povećana je i baza Interpola gdje je bilo 14, a sada su 33 djela. Za Centar protiv krijumčarenja umjetninama, ali i za BiH ova donacija je važna jer prikupljamo nove podatke i razmjenjujemo s kolegama. Naš cilj je da, kad bude formirana specijalizirana policijska postrojba, baza na nacionalnom nivou sav materijal koji Centar prikupi ustupi državi”, rekao je direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla Dženan Jusufović.

- Oglasi -

Kako bi se spriječila ilegalna trgovina umjetninama, potrebno je na nivou države donijeti zakonsku regulativu o popisu fundusa kulturnog blaga u arhivima, formirati jedinstvenu bazu podataka te oformiti specijaliziranu policiju. Misija OSCE-a u BiH daje svoj doprinos kroz obuku policijskih i carinskih službenika, ali i kroz donaciju spomenute opreme.

,,Računalna oprema i softverske licence koje ćemo ovom prilikom donirati pomoći će da se ojačaju kapaciteti ovog centra i osigura sigurnost i interoperabilnost njihove baze podataka o nestalim umjetninama. Nadam se da će nadležne institucije BiH, ali i partneri iz građanskog društva još bliže surađivati i raditi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima”, kazala je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Saznanja o ukradenim umjetninama su često neredovna, neprecizna i nepotpuna, a arhivi, knjižnice, galerije i muzeji nestanak predmeta uglavnom primijete tijekom inventure. Županijsko tužiteljstvo Tuzla podiglo je 15 optužnica zbog ilegalne trgovine umjetninama, ali sudski epilog nije poznat. Jedino je poznato kako je okončan jedan postupak uslijed smrti optuženika, a radi se o većem broju ukradenih umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla. U tom predmetu je bila podignuta optužnica za kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE