spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Biraju se novi provincijalni ministar i članovi uprave/ Započeo izborni kapitul Franjevačke provincije Bosne Srebrene

- Oglasi -
- Oglasi -

Na blagdan Sv. Marka, 25. travnja na Franjevačkoj teologiji u sarajevskom naselju Nedžarići započeo je izborni kapitul Franjevačke provincije Bosne Srebrene na kojemu će biti izabran novi provincijalni ministar te članovi uprave.

Kapitul je započeo sv. misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. Tomo Vukšić. S njim u koncelebraciji bili su: provincijal fra Jozo Marinčić i generalni vizitator provincije fra Bože Vuleta i 55 svećenika kapitularaca.

- Oglasi -

Aktivno pristajanje uz Krista

- Oglasi -

U prigodnoj propovijedi, podsjetivši na blagdan Sv. Marka, nadbiskup Vukšić se najprije osvrnuo na svetopisamska čitanja toga dana. „Naviješteni odlomak iz Prve Petrove poslanice, kojim završava ovaj biblijski spis, slijedi nakon što je Petar zajednici vjernika i njezinim pastirima pisao o važnosti lijepe slike koja treba vladati o zajednici Isusovih učenika. Podsjeća tamo apostol Petar također da se taj lijepi dojam, koji zajednica mora ostavljati, stječe nakon što se obraćena Isusova zajednica još više osvijesti i otrijezni za molitvu koja, dodaje odmah, ima i svoju djelatnu stranu. To aktivno pristajanje uz Isusa, koje dakle izrasta iz obraćenja i molitve, odnosno iz kontemplacije, ovaj apostol sažima u tri pojma: djelatna ljubav, gostoljubivost i raspoloživost za drugoga“, pojasnio je propovjednik te je u nastavku progovorio o tri važna savjeta, koja bi se mogla nazvati primijenjenom molitvom i kontemplacijom: ljubav, gostoljubivost i raspoloživosti za druge. „Kršćanski red života kao temeljnu uredbu mora imati zapovijed međusobne ljubavi, koja se nikada ne umara od svoga ritma ni od moguće arogancije ili čak odbacivanja sa strane drugih. A vrlo karakterističan razlog za međusobnu ljubav, kojega navodi Petar, glasi: ‘Jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha’ (1 Pt 4,8; Izr 10,12)“, pojasnio je mons. Vukšić te je zatim istaknuo drugu važnu osobinu – gostoljubivost pri tome rekavši: „Važan dokaz ljubavi za apostola Petra je praktična gostoljubivost. Ona uključuje otvorenost prema gostu i slučajnom namjerniku, ali još više stalnu i nenamještenu ljubaznost, koja je mnogo zahtjevnija, prema vlastitom ukućaninu što ga se susreće svaki dan. Svaki drugi čovjek, bez obzira koliko je u fizičkom smislu bliz ili dalek, jest dragi gost i dar našemu životu i prima ga se bez zlovolje. On je mjesto gdje se očituje vlastito obraćenje, vježba osobno posvećenje i traži put spasenja.“ Tumačeći treći savjet to jest raspoloživost za druge poručio je: „I molitva, i ljubav i gostoljubivost samo su neki od brojnih Božjih darova, koji su nam dani kao sredstva radi našega posvećenja i radi služenja drugima, a mi smo pozvani biti dobri upravitelji tih različitih Božjih milosti. A i to posluživanje, kad god ga vršimo, nije naša snaga nego je također Božji dar jer svatko, tko je na uslugu drugomu, poslužuje ‘snagom koju daje Bog da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu’ (1 Pt 4,11).“

Isus je jedini pravi pastir

U drugom dijelu propovijedi nadbiskup Vukšić je zahvalio franjevcima na njihovom dušobrižništvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i izrazio radost zbog buduće suradnje. „Mi koji smo poslani biti pastiri stada Božjega, odnosno biti starješine kako piše apostol Petar, znademo da je Isus jedini pravi pastir i da je sveukupno stado samo njegovo te da je naše poslanje ponizno nastojati biti pastir poput njega. Jedini ispravan motiv za vršenje ove službe jest duhovno i tjelesno napasanje Isusova stada, to jest ponizno posredovanje njegovih milosti i svjedočenje Božje dobrote služenjem braći i sestrama koji su u potrebi. Svi drugi mogući motivi nisu ispravni“, napomenuo je uz podsjećanje kako pastiri prije svega trebaju biti dobri primjeri manje zrelim i nestabilnim članovima stada.

Završno je progovorio o još jednoj važnoj osobini koju bi pastiri trebali imati, a to je poniznost. „Poniznost je jedini ispravan stav kršćanskoga vjernika pred Bogom i posebice je važna ova krepost u trenucima poteškoća, kušnja ili donošenja važnih odluka. Poniznost vjernika čini sličnim Kristu kojega nasljeduje, što je njezino metafizičko i kristološko utemeljenje. Ona vrlo pomaže izgradnju dobrih odnosa i društvene sloge što je njezin pastoralni razlog. Ona je izraz povjerenja u Krista poniznoga i razlog je vjerničke nade što je njezina eshatološka svrha. Jer, kao što je pisao apostol Jakov, onaj tko se ponizi pred Gospodinom bit će uzvišen (usp. Jak 4,10), a Petar savjetovao da se svatko ponizi pod snažnom rukom Božjom da bi bio uzvišen u pravo vrijeme (usp. 1 Pt 5,6). Zato, poštovana braćo, u nastavku zasjedanja i donošenja planova i odluka, molite, imajte ljubav, budite gostoljubivi, poslužujte jedni druge, kao pastiri Božjega stada budite za primjer, ponizno nasljedujete Isusa i ‘svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas’ (1 Pt 5,7)“, zaključio je mons. Vukšić.

Nakon mise započeo je radni dio Kapitula koji će trajati sve do subote, 30. travnja u okviru kojega će se kroz 19 plenarnih sjednica raspravljati o gorućim stvarima važnima za sadašnji život provincije te kako odgovoriti na buduće izazove s kojima se suočava ova franjevačka zajednica.

Podsjećanja radi na redovitom izbornom kapitulu Franjevačke provincije Bosne Srebrene bit će izabran novi provincijalni ministar, tajnik i definitori. Tri su kandidata za provincijala: fra Miro Relota, fra Zdravko Dadić fra Stipo Kljajić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.