spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Bivši direktor javnog poduzeća priznao: “Godinama sam radio sa lažnom diplomom.”

- Oglasi -

Asmir Hodžić, bivši izvršni direktor za pogrebne i tehničke poslove KJKP “Pokop”, kako doznaje Fokus, sklopio je sporazum sa Županijskim tužiteljstvom Sarajevo o priznanju krivnje za kazneno djelo krivotvorenje javne isprave (diplome). Protiv njega je ranije podignuta optužnica s navodima da je neutvrđenog dana 2016. godine, u ul. Mula Mustafe Bašeskije broj 38 u općini Stari Grad, u cilju imenovanja na poziciju vršitelja dužnosti izvršnog direktora u KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, svjestan da kao pravu, upotrebljava lažnu javnu ispravu što je i htio, pravnoj službi tog javnog poduzeća predao ovjerenu fotokopiju lažne diplome o stečenom visokoškolskom stručnom obrazovanju.

Inače, ovo kazneno djelo dokumentirao je Ured za borbu protiv korupcije SŽ i ovo je jedna u nizu presuda za lažne diplome na osnovu izvještaja koje je sačinio Ured. Nadležni županijski tužitelj je za Hodžića predložio jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana, a koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Također, Hodžić je suglasan i da mu se trajno oduzme krivotvorena diploma, kao i da mu se izreknu sigurnosne mjere zabrane vršenja dužnosti u trajanju od dvije godine. Kako smo ranije objavili, riječ je o diplomama Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske nauke, Univerzitet u Mariboru, Slovenija – zanimanje diplomirani inženjer poljoprivrede, broj: 000612 od 15.08.2003. godine.

Kako se ističe u optužnicu on je diplomu prethodno nabavio na njemu poznat način, iako je znao da navedeni fakultet nikada nije završio, na osnovu koje je odlukom Nadzornog odbora KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, broj: 02-34-1529-3/16 od 10.08.2016. godine imenovan za vršitelja dužnosti izvršnog direktora tog poduzeća. Nakon toga je, ističu iz Tužiteljstva SŽ, zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, broj: 1572 od 11.08.2016. godine, dok je pod točkom 2. optužnice dana 16.08.2017. godine putem protokola KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, u cilju imenovanja na poziciju vršitelja dužnosti direktora za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u KJKP „Pokop“ d.o.o Sarajevo, svjestan da kao pravu, upotrebljava lažnu javnu ispravu predao ovjerenu fotokopiju lažne diplome o stečenom visokoškolskom stručnom obrazovanju Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske nauke, Univerzitet u Mariboru, iako je znao da navedeni fakultet nikada nije završio te je nakon provedene natječajne procedure, odlukom Nadzornog odbora KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo broj: 02-34-2274-3/17 od 27.09.2017. godine, imenovan na navedenu poziciju. Nakon toga je sa KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo zaključio ugovor o radu broj: 34-2589/17 od 03.10.2017. godine. Postupajući tužitelj predložio je sudu saslušanje svjedoka i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.