spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Borba za kralja

- Oglasi -

Pozitivni pomak u podijeljenom društvu barem je slaganje oko značaja pojedinih ličnosti iz prošlosti.

- Oglasi -

Piše: Anto Ivić, Hrvatski Medijski Servis

Čini se, lijepe vijesti stižu iz Sarajeva. Spomenik kralju Tvrtku I. Kotromaniću postavljen je preko puta zgrade Predsjedništva BiH na godišnjicu povelje Kulina bana Dubrovčanima.

- Oglasi -

Gradonačelnik Banje Luke je najavio da će „ispraviti nepravdu koju je Sarajevo učinilo“ te u svome gradu postaviti spomenike i Tvrtku i banu Kulinu. Dok u reakcijama građana Sarajeva čitamo da je to bio veliki kralj svih Bosanaca, banjolučki gradonačelnik Stanivuković piše da je bio kralj „Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana“, izbacujući „zarez“ između riječi „Srba“ i „Bosne“, time dajući drugačiji smisao tituli. Valjda je dovoljno da ti je baba Srpkinja pa da si to i ti, a na kraju krajeva svi smo mi Srbi, samo različitih vjera.

Hrvati su već podizali spomenike kraljevima, i Tomislavu i Tvrtku. A možda ih još bude povodom 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva. Bilo bi lijepo da značaj kralja Tvrtka, premda se koristi u političke svrhe, ne mora biti kamen spoticanja, već nešto što bi, uz obilježavanja Nove Godine i 1. maja/svibnja, mogle biti rijetke poveznice među svim narodima ove države.

Okolnosti nastanka Kulinove povelje

Obljetnica izdavanja povelje bana Kulina kojom potvrđuje povlastice Dubrovčanima, prigoda je za podsjećanje na vrijeme i društveni konteksta u kojem je nastala.

Gradovi koji su se od 11. do 13. stoljeća uspjeli nametnuti gospodarski, napose u trgovini Sredozemlja, izgrađujući trgovačku mrežu, proširili su sporazumima o trgovini i o poreznim povlasticama politički i ekonomski utjecaj izvan gradskih zidina. U 11. i 12. st. Dubrovnik je uglavnom komuna pod vlašću Bizanta, premda povremeno i pod Mlecima, Normanima, ali u tijesnoj vezi s Hrvatskim Kraljevstvom. Postaje republika u doba kada bosanski ban postaje kraljem. Institucija bana bila je baština iz razdoblja hrvatske dinastije Trpimirovića a nosili su je predstavnici vlasti u Dalmaciji, Slavoniji, Mačvi, Usori, Bosni.

Sporazum Bosne i Dubrovnika u vidu povelje bana Kulina jedan je u nizu dokumenata nastalih radi uspostave slobodne trgovine istočnojadranskih s drugim gradovima i komunama na Jadranu, ali i s kopnenim zaleđem, kao što su npr:
1148. Dubrovnik – Molfetto
1169. Split – Pisa
1169. Dubrovnik – Pisa
1186. Dubrovnik – Hum
1188. Dubrovnik – Ravena
1188. Zadar – Pisa
1189. Dubrovnik – Bosna
1192. Split – Piran
1199. Dubrovnik – Ancona
1234. Dubrovnik – Zeta
1241. Split – Hum
1274. Split – Napulj

Sasvim je razumljiva komunikacijska upućenost Splita i Dubrovnika na svoje višestoljetno prirodno zaleđe. Rudna bogatstva i integracijski procesi koje su donijeli trgovina i promet, povremeno ugrožavani dinastičkim sukobima na budimskom dvoru i mletačkim zauzimanjem priobalja pomogli su napredak i političko jačanje Bosne.

Integracija društva

Ukinuvši Bosansko Kraljevstvo, Osmanlije su u potpuno izmijenjenim okolnostima, dominantno u 16. stoljeću, promijenile stanovništvo i njegov konfesionalni sastav, na način kakav na ovom području nije postojao od rimskih vojnih pohoda na pojedina pobunjena plemena. Nakon višestoljetnog suživota nejednakih u tri glavne zajednice Bosanskog pašaluka, društvene okolnosti tijekom 20. stoljeća većinom nisu pogodovale integraciji bosansko-hercegovačkog, kakvu posjeduje npr. albansko društvo. Neće joj pomoći niti romantičarski pogled na srednji vijek i svijet različit od našeg, ako predstavlja izgovor za ekskluzivitet na političku moć jedne u odnosu na druge nacionalne zajednice u BiH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE