spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
1.4kmh
100 %
Uto
2 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

BRIGADIR PAŽIN: Da nije bilo HVO-a Hrvati bi bili svedeni na ostatke ostataka, a BiH ne bi opstala kao država

- Oglasi -
- Oglasi -

Utemeljenje HVO-a. Analiza rata u BiH. Najveće bitke. Lašvanska dolina. Rat u Ukrajini. Ulazak BiH u NATO. Zveckanje oružjem u BiH. Neke su od tema o kojima je u povodu 30. obljetnice osnivanja Hrvatskoga vijeća obrane za Kompas RTV Herceg-Bosne govorio zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin.

Hrvatsko vijeće obrane danas je transformirano upravo u Prvu pješačku (gardijsku) pukovniju „To znači da je, od službenog ustroja, HVO iz travnja 1992. godine legitimno i legalno zastupljen, ustanovljen i do današnjih dana, ako Bog dade do vječnosti ljudskih životanprepoznat“, rekao je brigadir Pažin.

Kazao je kako je pravno utemeljenje Hrvatskoga vijeća obrane bilo u bivšoj Socijalističkoj Republici BiH. „Njihov zakon kaže da ako vlada neće ili ne može braniti građane ili građanske udruge onda oni imaju pravo samoorganizirati se i braniti se. Uopće ne dvojim što je tada bilo. Imali smo temelj i glavni razlog da HVO zakonito osnujemo, kazao je brigadir Pažin.

Istaknuo je kako su tijekom rata u Lašvanskoj dolini bile najteže borbe, jer je bila presječena i 316 dana opkoljena.

„Središnja Bosna je simbol otpora našega naroda, borbe za opstojnost, stradanja i ponosa. Ne umanjujem borbu hrvatskoga naroda u Hercegovini, u Bosanskoj Posavini sve to ima svoju simboliku. U bolnicu u Novoj Biloj zaprimljeno je 11 tisuća ranjenih. Kada pogledate sustav zbrinjavanja ranjenika i kako su majke porađale djecu to ledi krv u žilama“, objasnio je..

Na pitanje kako bi izgledala BiH da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane kazao je da bi Hrvati bili svedeni na ostatke ostataka.

„Devedesetih godina na referendumu smo rekli da smo za neovisnu BiH, 1996. godine ulazimo u vojsku Federacije BiH, konstruktivni smo element kod reforme obrane i ulaska u OS BiH. Što mislite kako bi se strane dovele za pregovarački stol da nije bilo hrvatskih snaga i oslobodilačkih operacija kada se pokazalo da se mora sjest i razgovarat“, kazao je brigadir Pažin.

Rat u Ukrajini ga podsjeća na početke Domovinskog rata. „Srušeni objekti, izbjeglice, suze, vatra, eksplozija“, sve podsjeća.

Brigadir Pažin kaže kako je ulazak BiH u NATO stvar vrhovne politike, ali da vojska Federacije i Oružane snage BiH odluke donose po NATO standardima.

„Time se radi na nadogradnji i približavanju euroatlantskom sustavu. Zašto ne bi bili dio jednog međunarodnog sigurnosnog sustava?“

U emisiji su objavljene fotografije, kadrovi, animacije i zemljovidi velikih bitki HVO-a tijekom Domovinskog rata. Više o svemu u snimci emisije

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.