spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
28.1 ° C
28.1 °
28.1 °
48 %
0.3kmh
0 %
Pon
33 °
Uto
33 °
Sri
34 °
Čet
33 °
Pet
34 °
spot_img

Centralna banka BiH: Devizne rezerve iznose 15,68 milijardi KM i bilježe smanjenje

- Oglasi -
- Oglasi -

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su za portal Klix.ba izjavili kako su devizne rezerve Centralne banke iznosile oko 15,68 milijardi konvertibilnih maraka i u odnosu na kraj prošle godine bilježe smanjenje.

,,Na smanjenje deviznih rezervi najveći utjecaj je imao negativan saldo kupoprodaje KM, što je uobičajeno za prvi kvartal. U mjesecu ožujku je bila izražena povećana potražnja za euro gotovinom što je dodatno utjecalo na smanjenje deviznih rezervi. CBBiH je uspješno odgovorila na sve zahtjeve komercijalnih banaka”, poručili su iz Centralne banke.

- Oglasi -

Iz Centralne banke uvjeravaju da je Konvertibilna marka stabilna u odnosu na euro i CBBiH svojim deviznim rezervama u skladu sa Zakonom garantira njenu stabilnost.

- Oglasi -

,,U skladu sa svim navedenim, devizne rezerve se pretežno ulažu u lako utržive financijske instrumente, državne obveznice zemalja članica eurozone, kojima se svakodnevno i u velikom obimu trguje na financijskim tržištima, a koje se mogu u kratkom roku unovčiti radi blagovremenog izmirenja svih dospjelih i potencijalnih obveza poštujući kriterij likvidnosti investicija”, pojasnili su iz CBBiH.

Kažu da je Centralna banka BiH izvršila prilagođavanje strukture portofolia deviznih rezervi tako da je smanjen rizik zbog kamatnih stopa.

Jedan dio devizinih rezervi je uložen i u monetarno zlato, te se i ove cijene prate, ali zbog aranžmana valutnog odbora nisu moguća značajnija ulaganja u monetarno zlato.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE