spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
90 %
1.7kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Ljepote Viteza: Kako i gdje provesti dan(e) u viteškom krajoliku

- Oglasi -
- Oglasi -

Posjeta Vitezu može postati popularna aktivnost, a posebno svih zaljubljenika u prirodu i građevina u njoj. Vitez krije mnoštvo prirodnih zanimljivosti koje ćete htjeti istraživati i ponovno se vraćati, jer uistinu privlače.

Kako provesti cijeli dan (ili nekoliko dana) u Vitezu i ispuniti svoje vrijeme neodoljivim mjestima, otkrijte u nastavku.  

- Oglasi -

Selo i planinarsko izletište Zaselje

- Oglasi -

Selo Zaselje nalazi se u općini Vitez na 700 metara nadmorske visine i ujedno je najviše naseljeno mjesto u općini Vitez. Nalazi se osam kilometara od grada Viteza i okruženo je brdima kao što su Zabrđe, Poljane, Raščevac, Gradina. U njemu se nalazi i Hrvatski planinarski dom, koji godišnje privlači nekoliko stotina ljudi. Zaselje je poznato po lijepom krajoliku i čistom zraku na kojem svakodnevno uživaju posjetitelji, vikendaši, stanovnici i prolaznici. Ako niste posjetili Zaselje, preporučujemo da ga posjetite i uživate u njegovim prirodnim ljepotama.

Planinarsko izletište Zabrđe i izletište Kruščica

Kruščićka planina obuhvaća sjeverozapadne dijelove planine Vranice u dužini oko 40 km s prekrasnim pojasom crnogorične i listopadne šume, prelijepim dolinama i pašnjacima, vrhovima, planinskim potocima i izvorima. Krajem pedesetih godina 20. stoljeća dolazi se na ideju da se na sjevernim najpitomijim obroncima izgradi izletište pa se tako na mjestu Zabrđa postavlja prvi planinarski dom koji postaje pravo malo lječilište za djecu i odrasle. Danas je planinarski dom ,,Zabrđe”, na nadmorskoj visini od 1030 m i sa svojim vikend naseljem, ukras Lašvanske doline. Izletište ,,Kruščica” je atraktivno područje i odnosi se na izletišta na lijevoj obali rijeke Kruščice od mjesta zvanog Kurjevac do ulaza u izletište zvano Plavac. Kompletno područje planine Kruščice potencijal je za razvoj turizma, a izletište Kurjevac ističe se zbog blizine građanima, pristojne pristupne ceste i sve boljih infrastrukturnih kapaciteta za cjelodnevni odmor.

Svetište Kalvarija

Svetište Kalvarija nalazi se u naseljenom mjestu Mošunj u Vitezu. Na vrhu brežuljka sagrađena je crkva još 1912. godine, na temeljima stare, ranokršćanske crkve. Put od podnožja do vrha brežuljka vodi pješačka staza kroz koju su postavljene postaje križnog puta. U podnožju je 2015. godine sagrađen sakralni objekt gdje se štuje sveti Anto. Ono što na poseban način plijeni pažnju je mir kada se popnete na vrh brežuljka i pogled koji opušta. Ovo svetište posjećuju mnogi hodočasnici iz cijele Lašvanske doline, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine..

Ribarski revir

U nizu prirodnih ljepota Viteza, svakako je i neizostavni revir u Starome Vitezu, za koji s pravom već odavno govorimo kako je najljepši dio rijeke Lašve od njena izvora ispod Vlašića pa sve do ušća u rijeku Bosnu. Ovo mjesto s bistrom vodom, lijepom šetnicom, klupama, rasvjetom i ribarskom kućicom veliki je ponos Udruženja sportskih ribolovaca Vitez, koji i brinu da ovo mjesto i ostane lijepo i čisto na ponos mnogih Vitežana. Ribarski revir svakodnevno je mjesto okupljanja ljubitelja prirode i vode, jer svi koji dođu, velikom dobrodošlicom se požele ponovno vratiti.

Etno selo ,,Čardaci”

Etno selo ,,Čardaci” već dugi niz godina prostor je kojim se Vitežani itekako ponose. Sve svoje životne aktivnosti i događaje, ali i one dane kada trebaju poseban mir, provode upravo u Čardacima, toj originalnoj ideji prostora u kojem se mogu pronaći kućice s etno motivima, Spa centar ,,Čardaci”, Mačkov trg, veliki dominantni drveni most preko rijeke Lašve, Restoran „kod Mlina“, Pivnica- rakijarnica ,,kod Crnog Mačka”, šetnice pored ribnjaka, veliki vodeni park ,,Ribica” sa četiri bazena, zabavnim vodenim atrakcijama, plažama, kafićima, terenom za odbojku na pijesku i badminton. Posjetitelji često ističu kako zavide Vitežanima na ovoj lokaciji i tvrde kako je sve toliko jedinstveno i neobično te kako spoj prirode sa originalnim detaljima Etno sela stvaraju atmosferu nezaobilazne lokacije za sve koji traže ljetno ili zimsko osvježenje i toplotu, zabavu, odmor i ugodne provode.

Etno selo ,,Dolina sreće”

Dolina Sreće je kompleks u Nadiocima nadomak Viteza koji sadrži sve što vam je potrebno za opuštajući dan u prirodi. Ono što mnogima plijeni pozornost svakako su neobične kućice u prirodi koje imaju i upravo takve nazive (‘Crvenkapica’, ‘Pahuljica’), a u njima možete prespavati i ujutro se buditi uz posebne prizore u prirodi, kako zimi, tako i ljeti. Pored kućica oduševljava činjenica kako je Etno selo ,,Dolina Sreće” dom mnogih životinja, zečeva, mački, magaraca, patki, riba, golubova, ali i konja koje možete jahati na jahačkoj stazi. Dolina sreće je i idealno mjesto za najmlađe posjetitelje, jer su bezbrižni i udaljeni od gradske gužve i vozila. Stalni gosti, ali i oni koji povremeno dođu, uvijek traže više pa je izgradnja knjižnice, suvenirnice i rakijarnice odlična ideja koju je vlasnik osmislio. Osim navedenoga, zbog gostiju koji bi radije vanjski izgled zamijenili unutarnjim aktualna je izgradnja bazena i spa centra.

Bez dvojbe, Vitez je mjesto ukrašeno prirodnim i drugim bogatstvima. Na pitanja gdje provesti dan u prirodi, koje su omiljene lokacije i kakvi su sadržaji odgovara Viteški.ba, a na zaljubljenicima u prirodu je da to i provjere.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE