spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Cijene rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU niže

- Oglasi -

Telekom operateri iz Europske unije i zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regije od 1. listopada 2023., čime je započeo današnji samit EU i zapadnog Balkana u Tirani.

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našoj regiji prošlog srpnja bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa Europskom unijom.

,,I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. srpnja. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između zapadnog Balkana i Europske unije pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regije na približno isti nivo domaćih cijena”, rekla je Bregu.

Navedeno je da će svaki telekom operater iz EU i regije koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prijenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. listopada 2023.

Važno je da kreatori politika na zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regije i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa zapadnog Balkana trebaju provesti pomenute reforme najkasnije do kraja 2023., priopćeno je iz RCC-a.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.