spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
28.1 ° C
28.1 °
28.1 °
48 %
0.3kmh
0 %
Pon
33 °
Uto
33 °
Sri
34 °
Čet
33 °
Pet
34 °
spot_img

Dan planete Zemlje 2022: Međunarodni dan majke Zemlje

- Oglasi -
- Oglasi -

Petak, 22. travanj 2022., je Dan planete Zemlje, a ove godine prema navodima Generalne skupštine UN–a Međunarodni je dan majke Zemlje.

UN je rezolucijom A/RES/63/278, usvojenom 2009. godine, proglasio 22. travanj za Dan planete Zemlje (Earth Day).

- Oglasi -

Ovogodišnji Međunarodni dan majke Zemlje pruža priliku da se podigne svijest globalne javnosti o izazovima za dobrobit planete i život koji ona podržava. Dan također prepoznaje kolektivnu odgovornost, na koju se poziva Deklaracija iz Rija iz 1992. godine, za promoviranje harmonije sa prirodom i Zemljom, za postizanje pravedne ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija čovječanstva.

- Oglasi -

Klimatske promjene, promjene prirode koje je napravio čovjek, kao i nezakonite aktivnosti kao što su krčenje šuma, promjena namjene zemljišta, intenzivirana poljoprivreda i stočarska proizvodnja ili rastuća ilegalna trgovina divljim životinjama, mogu povećati kontakt i prenošenje zaraznih bolesti sa životinja na ljude (zoonoza) kao što je slučaj i sa COVID-19.

Po podacima Sektora za životnu sredinu UN (UNEP), od jedne nove zarazne bolesti koja se javlja kod ljudi svaka četiri meseca, 75% ovih novonastalih bolesti potiče od životinja. Ovo ukazuje na postojanje bliske veze između zdravlja ljudi, životinja i životne sredine.

Ovo je razlog zašto nadležne stručne službe u svom svakodnevnom radu trebaju pružati stručnu potporu u cilju kvalitetnog i efikasnog obavljanja poslova i zadataka kao što su priprema, planiranje i realizacija programa za praćenje stanja i očuvanja životne sredine, a koji podrazumijevaju ispitivanje kvaliteta podzemnih voda, površinskih voda, zraka, zemljišta, kao i ispitivanja nivoa buke u komunalnoj sredini.

Pravo na zdravu životnu sredinu postaje sve značajnije. Ali, moramo učiniti mnogo više. I mnogo brže. Posebno da bi se spriječila klimatska katastrofa.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE