spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Danas je blagdan sv. Mateja apostola, slavlje u Kruščici u nedjelju

Proslava blagdana sv. Mateja u Kruščici se već tradicionalno prebacuje za nedjelju kada se vjernici okupljaju te misnim slavljem i kasnijim druženjem na platou crkve slave ovaj blagdan

- Oglasi -
- Oglasi -

Katolička crkva danas slavi blagdan svetog Mateja apostola. Uz čestitke onima koji danas slave imendan, podsjetimo da je svetom Mateju posvećena crkva u Kruščici kod Viteza. Sveti Matej je jedan od dvanaestorice Isusovih učenika, carinik iz Kafarnauma zvanog Levi, koji je na Isusov poziv spremno napustio dotadašnji život i krenuo za svojim Učiteljem.

Upravo ta Matejeva služba carinika, služba koja je redovito bila povezana s korupcijom, nepoštenjem i suradnjom s okupatorskom rimskom vlašću, i zbog čega su svi carinici u narodu slovili kao teški tlačitelji i grešnici, pokazuje kako je Isus otvoren prema svima i, za razliku od drugih, gleda duboko u srce. S druge strane, sam Matej na Isusov poziv spremno raskida s dotadašnjim načinom života i počinje svesrdno slijediti Isusov put.

- Oglasi -

Svetom se Mateju pripisuje Matejevo evanđelje, prvotno napisano na aramejskom jeziku oko 70. godine i namijenjeno sunarodnjacima Židovima, ali ono nije sačuvano,   nego je sačuvana redakcija na grčkom jeziku, nastala između 80. i 90. godine. Prema predaji, sveti je Matej nakon Judeje svoje misionarsko djelovanje nastavio u Arabiji i Etiopiji, gdje je i podnio mučeničku smrt, a njegove se relikvije čuvaju u Salermu. U ikonografiji se najčešće prikazuje simbolom anđela, odnosno kako uz anđelovu nazočnost piše svoje evanđelje. Štuje se kao zaštitnik poreznika, carinika, knjigovođa, bankara i stražara.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.