spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Danas na izborima zabilježene manje nepravilnosti, posmatrači uložili 11 primjedbi

- Oglasi -

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” objavila je nalaze posmatranja prijevremenih izbora 2023. godine koji se odnose na proces glasanja do 14.30 sati i zabilježene izborne nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, po jedan slučaj u Bratuncu i Srebreniku. Fotografiranje glasačkih listića je zabilježeno na dva biračka mjesta u Bihaću.

Do deset slučajeva vraćanja birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz biračkog popisa zabilježeno je na 31 posto biračkih mjesta, dok je više od 10 slučajeva zabilježeno na jednom biračkom mjestu u Bihaću. Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili do deset slučajeva obiteljskog glasanja na 21,5 posto biračkih mjesta.

Na 23 biračka mjesta, zabilježeno je do deset slučajeva da nije ispoštovana nova procedura pomoći pri glasanju drugih osoba, pripćeno je iz ove koalcije.

Na 45 biračkih mjesta je zabilježeno do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas, dok je više od 10 slučajeva ove nepravilnosti zabilježeno na pet biračkih mjesta, tri u Srebreniku i po jedan u Bihaću i Vogošći.

Također, na šest biračkih mjesta je zabilježeno do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta, pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slijepim ili nepismenim biračima. Tri slučaja su zabilježena u Bihaću, dva u Srebreniku i jedan u Bratuncu.

Na jednom biračkom mjestu u Bratuncu primijećeno je do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata. Također, na jednom biračkom mjestu u Bihaću, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića, na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje” u donjem lijevom uglu ne stavlja otisak pečata pored kojeg se potpisuje.

Posmatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta, a na 11 biračkih mjesta su uložene primjedbe od strane posmatrača.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali građane da prijave sve uočene nepravilnosti putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca “Prijavi izbornu nepravilnost” na web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije “Pod lupom”.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.