spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Danas odluka o zabrani pušenja u javnom zatvorenom prostoru u FBiH

- Oglasi -

Danas će s početkom u 12 sati biti održana izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a između ostalog, bit će donesena odluka o zabrani pušenja u javnom zatvorenom prostoru.

Ovim zakonom pušenje bi bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizičke osobe predviđena kazna iznosi 100 KM, dok se za pravne osobe predviđa kazna do 5.000 KM.

Duhanska industrija i dio ugostitelja strahuje kako će biti pogođeni negativnim posljedicama, prije svega ekonomskim, ako zakon bude usvojen.

S druge strane, ima argumenata da nigdje u svijetu ovaj zakon nije imao negativne posljedice po poslovanje ugostiteljskih objekata. Primarni cilj ovog zakona je da zaštiti zdravlje stanovništva, posebno djece i mladih, od štetnih učinaka duhanskih proizvoda.

Na dnevnom redu današnje sjednice bit će nekoliko predloženih zakona, a među njima je i onaj o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Tu je i zakon o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo predložila, po skraćenom postupku, Federalna vlada.

Informacija o analizi efekta primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom (zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za odobrenje nastavka rada Bloka 4 u Podružnici Termoelektrana Tuzla i Bloka 5 u Podružnici Termoelektrana Kakanj), s prijedlogom zaključka, također je jedna od najavljenih točaka dnevnog reda.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.