spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
77 %
3.9kmh
95 %
Sri
15 °
Čet
22 °
Pet
26 °
Sub
29 °
Ned
23 °
spot_img

Do kraja svibnja bit će raspisan još jedan oglas za prijam u djelatnu vojnu službu

- Oglasi -
- Oglasi -

Na javni oglas za prijam u djelatnu vojnu službu (DVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), raspisan za ukupno 500 pozicija, a koji je zatvoren 25. travnja, prijavile su se 874 osobe, kandidati za posao u početnom činu vojnika.

Načelnik Odjeljenja za regrutiranje, zadržavanje u službi i rezervne snage Uprave za personal Zajedničkog stožera OSBiH pukovnik Enes Sačić ocijenio je u razgovoru za Fenu kako je odziv na spomenuti oglas u očekivanim okvirima, s obzirom na unutarnje i međunarodne okolnosti te širok pristup tržištu rada.

- Oglasi -

Međutim, struktura kandidata po komponentama OSBiH, odnosno u pogledu zastupljenosti naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih) nije ravnomjerna te se bilježi manjak kandidata za popunu pozicija iz reda hrvatskog naroda.

- Oglasi -

,,Od ukupnog broja prijavljenih (874), 478 aplikacija kandidata i kandidatkinja je iz reda bošnjačkog naroda za 201 poziciju. Iz reda srpskog naroda imamo 341 prijavu za 88 pozicija koje su oglasom otvorene. Nažalost, imamo samo 52 aplikacije za 207 pozicija iz reda hrvatskog naroda, dok je iz reda Ostalih apliciralo troje kandidata za četiri predviđene pozicije”, precizirao je pukovnik Sačić, odgovarajući na upit u vezi sa strukturom prispjelih prijava.

Najavio je, istovremeno, kako će zainteresirani kandidati i kandidatkinje za DVS moći aplicirati na ponovni javni oglas, koji će biti raspisan do kraja ovog mjeseca.

Kada se radi o etničkoj strukturi/zastupljenosti, ističe kako će biti potencirana popuna pozicija iz reda hrvatskog naroda te da će ti kandidati imati lakši pristup s obzirom na više otvorenih pozicija.

Na upit o tome šta bi mogli biti razlozi slabijem odzivu kandidata za DVS iz reda hrvatskog naroda, Sačić navodi kako je to u prvom redu otvorenost granica, uključujući posjedovanje dvojnog državljanstva, odnosno širi pristup tržištima rada trećih zemalja, prvenstveno, zemalja Europske unije (EU), a o čemu svjedoči sve izraženiji trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, izražava očekivanje kako bi poboljšanje stanja u pogledu socijalnog statusa pripadnika OSBiH moglo doprinijeti većoj zainteresiranosti za vojni poziv.

Mišljenja je kako se zapravo radi o svojevrsnoj “demografskoj slici” aktualnog stanja u Bosni i Hercegovini, a koja se ne reflektira samo na OSBiH, nego i na brojne druge oblasti i branše.

,,Mi bilježimo veliki broj poziva svakodnevno i oni se uglavnom odnose na ekonomski segment, odnosno pitanja o visini vojničke plaće, slobodnog vremena i određenih benefita”, pojašnjava Sačić.

U tom kontekstu, naglašava kako je mladim vojnicima koji u sustav OSBiH stupe s četverogodišnjom srednjom školom, otvorena mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri, “što znači da već nakon prvog ugovora mogu aplicirati za podoficira ili, ukoliko imaju visoku stručnu spremu, mogu postati oficiri OSBiH”.

Budući kako veliki broj kandidata pripada kategoriji mlađe životne dobi (od 18 do 22 godine), oni su čak i u tijeku prvog ugovornog perioda u prilici aplicirati za školovanje na nekoj od vojnih akademija, s obzirom na to kako MO i OSBiH u tom pogledu imaju uspostavljenu bilateralnu suradnju s deset država EU i okruženja, što može predstavljati dodatni motivacijski faktor za potencijalne kandidate.

O spomenutim mogućnostima, između ostalog, svjedoči i nedavni interni oglas za 70 podoficirskih pozicija za što su bili u prilici aplicirati vojnici iz aktivnog sastava OSBiH, a kako je planirano, slijedi još jedan takav interni oglas, kao i prijam kandidata koji iz civilstva apliciraju za oficirske pozicije u OS.

Po riječima Feninog sugovornika, radi se na relaksiranju procesa prijama i inkorporiranju određenih proceduralnih olakšica, uključujući nove elemente, odnosno smanjenje ili odbacivanje eliminacijskih pragova, a čemu će, kako se očekuje, doprinijeti i započete izmjene zakonskih i podzakonskih akata.

U kontekstu provođenja javnog oglasa za vojnike, pukovnik Sačić podsjeća da slijedi selekcija kandidata, potom test/provjera fizičke spremnosti (sklekovi, trbušnjaci, trčanje na 3.200 metara), nakon čega će biti obavljen intervju s kandidatima, a po utvrđivanju rang listi slijedi upućivanje na liječnički pregled.

Naredna faza podrazumjeva upućivanje na obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazarić, koja je uslijed aktualne financijske situacije i neusvajanja proračuna skraćena na devet tjedana.

,,U procesu zanavljanja i kadrovske popune upražnjenih formacijskih mjesta u tekućoj godini planiran je prijam dvije klase vojnika svih komponenti OSBiH – vidova, rodova, službi borbene podrške, odnosno prijam kandidata za popunu ukupno 500 pozicija”, navodi Sačić.

Kako je planirano, prijam prve naredne klase OSBiH bit će realiziran polovinom kolovoza, a druge krajem ove godine.

,,Nastavljamo kontinuirano raditi na zanavljanju i popuni OSBiH bez obzira na aktualne poteškoće i ograničenja, jer ljudi su najveći kapital i najvažniji resurs. MO i OSBiH maksimalno su angažirani u tom pravcu i uvjeren sam da ćemo i u ovoj godini ostvariti planirane aktivnosti”, poručio je pukovnik Sačić u razgovoru za Fenu.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.