spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Dva hrvatska MiG-a presrela izraelski avion nad Hrvatskom

- Oglasi -
- Oglasi -

Dva zrakoplova MiG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presrela su izraelski zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

MiG-ovi su presreli privatni izraelski business jet koji je ušao u Hrvatsku iz pravca BiH s namjerom preleta prema Italiji.

Ministarstvo obrane Hrvatske je danas objavio detalje te akcije.

“Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Nije bilo komunikacije, poslali MIG-ove

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova.

Zrakoplov su presreli iznad međunarodnih voda prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama”, priopćio je MORH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE