spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.3 ° C
33.3 °
33.3 °
39 %
2.4kmh
1 %
Uto
34 °
Sri
35 °
Čet
31 °
Pet
33 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Enorman broj: MUP upozorava na propisane kazne zbog izazivanja požara

- Oglasi -
- Oglasi -

Obavještavamo građane da je i pored brojnih upozorenja koja su blagovremeno upućena prema javnosti, došlo do znatnog povećanja broja šumskih požara, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i koji imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu na gospodarskim i društvenim dobrima.  U prilog tome govori činjenica da je samo u toku proteklih 7 dana na području naše županije evidentirano preko 50 požara, koji su rezultat krajnje neodgovornog i protivzakonitog ponašanja pojedinaca, koji će biti sankcionirani u skladu sa važećim zakonskim propisima i procedurama.

U cilju suzbijanja i sprječavanja navedenih požara,  policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanske županije u suradnji sa nadležnim organima i institucijama poduzimaju intenzivne mjere i radnje, koje uključuju između ostalog i pojačano prisustvo na terenu, te dokumentiranja i dokazivanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti.

- Oglasi -

Još jednom napominjemo da za šumske požare kojima je izazvana  opća opasnost, slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom županijskom tužiteljstvu, za koje je u članu 323. KZ FBiH propisana kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine. Također, zbog izazivanja šumskih požara sa manjom materijalnom štetom slijedi podnošenje prekršajnih prijava, odnosno naloga u suradnji sa Županijskom upravom za šumarstvo ŽSB.

- Oglasi -

U narednom periodu službenici policije će i dalje raditi na sankcioniranju svih odgovornih počinitelja, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo smanjenju broja ovakvih požara i njihovih posljedica.

Ovom prilikom još jednom apeliramo na građane da poštuju zakonske propise i da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim površinama, naročito u blizini šume i bez nadzora, te da sve nezakonite slučajeve blagovremeno prijave u najbližu policijsku stanicu pozivom na besplatan telefonski broj 122, poručeno je iz MUP- a ŽSB.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE