spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Evo gdje su završili kineski respiratori: Ne smiju se koristiti

- Oglasi -

Uskladišteni i nepoželjni. Tim riječima može se opisati trenutni status kineskih respiratora koje je Federacija Bosne i Hercegovine platila iz proračuna više od pet milijuna eura, na početku pandemije korona virusa 2020. godine. Zbog zloupotrebe položaja pri nabavci stotinu respiratora, prvostupanjskom presudom Suda BiH u travnju je osuđen predsjednik Federalne vlade Fadil Novalić.

- Oglasi -

Kineski respiratori su, tijekom pandemije, dodijeljeni za 15-ak bolnica na području Federacije BiH. U nekoliko zdravstvenih ustanova, koje je kontaktirao Radio Slobodna Europa (RSE), kažu da su danas ili u skladištu, ili da su vraćeni nabavljaču. “Ne koriste se, jer nemamo potrebu za njima”, kažu u bolnici u Zenici, koja je dobila 12 respiratora. U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su respiratore upotrebljavali tijekom pandemije COVID-a 19. “Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni”, naveli su iz zeničke bolnice.

Verifikacija, odnosno dozvola za upotrebu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njene obnove, korištenje bilo nezakonito. Uvezeni modeli modela ACM 812A, čiji je proizvođač kineska tvrtka “Beijing Aerospace ChangFeng”, do danas nisu upisani ni u registar medicinskih sredstava, koji vodi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Upisivanjem u registar potvrđuje se kvaliteta i sigurnost medicinskih uređaja i lijekova.

- Oglasi -

Kome su dodjeljivani i tko koristi kineske respiratore?

Stotinu kineskih respiratora kupljeno je u travnju 2020. godine, dan nakon proglašenja izvanredne situacije zbog pandemije korona virusa. Najviše ih je dodijeljeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Respiratori su bili instalirani u posebnom respiratornom centru koji je i formiran za oboljele od COVID-a 19. Potvrdila je to i Sebija Izetbegović, ravnateljica KCUS-a, tijekom svjedočenja pred Sudom BiH, na jednom od ročišta u predmetu “Novalić i drugi”. Izetbegović je na ročištu 24. ožujka 2021. navela da se u toj ustanovi koristi 30 respiratora, za invazivnu i neinvazivnu terapiju, kao i za teže bolesnike. Suđenje zbog nabave respiratora, trajalo je pred Sudom BiH dvije godine. Obilježeno je, među ostalim, iskazima vještaka da respiratori nisu prikladni za odjele za intenzivnu njegu. Iz sarajevskog kliničkog centra nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutno nalaze respiratori i koja je njihova namjena.

Iz pojedinih bolnica ustvrdili su, pak, da nikada nisu ni prihvatili dodijeljene respiratore. Riječ je o bolnicama u Novoj Biloj i Bihaću, te Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. “Naša ustanova nije zaprimila respiratore iz razloga što je stručni tim liječnika anestezije i reanimacije tražio pojašnjenja, jamstva i prevode tehničke specifikacije”, kažu za RSE u bolnici u Bihaću. U bolnici “Safet Mujić” u Mostaru, također, su za RSE naveli da “nisu dobili ni koristili respiratore”. Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u koji je stiglo 25 uređaja, tvrde da kineske respiratore nisu upotrebljavali i da se nalaze u skladištu. Bolnici u Livnu doniran je jedan respirator, ali u toj ustanovi naglašavaju da ga “nikada nisu uključili i koristili”. “Koliko znam gotovo ih nitko nije koristio u BiH, iako nemam pouzdane informacije. KCUS je drugo. Znamo da su tamo bili instalirani i korišteni i to je javno rečeno od rukovodstva ustanove”, kaže za RSE Ismet Suljević, nekadašnji šef Klinike za anesteziju i reanimaciju sarajevskog kliničkog centra. Prisjeća se da nitko od njega nije tražio savjet ili mišljenje o upotrebi uvezenih respiratora u toj ustanovi. Suljević je u mirovini od kraja listopada 2021, a bio je angažiran i u vještačenjima po nalogu Tužiteljstva BiH, koja su potvrdila da respiratori nisu za odjele za intenzivnu njegu, nego za pomoć pacijentu prilikom transporta do odjela.

Šta kažu u Upravi civilne zaštite?

Iz Uprave za civilnu zaštitu Federacije BiH za RSE su naveli da je 95 respiratora tijekom 2021. dodijeljeno bolnicama u Federaciji BiH. Preostalih pet je, tvrde, kod autoriziranog predstavnika ovog modela za BiH , tvtci “Profesional Medic” u Beogradu. Do objave ovog teksta nije odgovoreno što je urađeno sa respiratorima koje su pojedine bolnice odbile i, kako tvrde, vratile. Odgovora, također, nije bilo ni na pitanje RSE zašto je pet respiratora u beogradskoj tvrtci koja je predstavnik za BiH.

Obnova verifikacije?

Odobrenje za upotrebu respiratora uvezenih iz Kine, 2021. godine dodijelila je verifikacijska laboratorija “Verlab”. Direktor Almir Badnjević, kaže za RSE da je ova verifikacija istekla prije više od godinu te da se po zakonu se ne smiju koristiti. “Ne znam gdje su, ali njihova upotreba bi bila krivično djelo. Kao da vozite auto koje nije registrirano. Možete dok vas netko ne kazni”, kazao je. Prilikom verifikacije, iz”Verlaba” su napomenuli da su respiratori namijenjeni za ambulantna vozila, odnosno za kratke ventilacije prilikom transporta pacijenata. “Bilo je mudrije, kad su već tu, da su ih rasporedili u domove zdravlja i vozila hitne pomoći, za što su i namijenjeni”, naglašava Badnjević. Obnova verifikacije i daljnja odluka o upotrebi respiratora u nadležnosti je zdravstvenih ustanova kojima su donirani, tvrde u Upravi za civilnu zaštitu Federacije BiH. U Bolnici u Zenici kazali su za RSE da to ne planiraju i da respiratore neće upotrebljavati. “Nismo obnovili verifikaciju i za sada ih ne planiramo koristiti. Nisu korišteni ni za transport pacijenta jer imamo kvalitetnije transportne respiratore”, naveli su u odgovoru za RSE. Iz ostalih bolnica, koje su za RSE potvrdile da su respiratori u njihovim skladištima, nisu odgovorili na pitanje da li će obnoviti verifikaciju. Uvezeni kineski respiratori nisu dobili “zeleno svjetlo” na prvoj verifikaciji 2020. godine. Badnjević za RSE ističe kako je tada otkriveno da je dio uređaja neispravan, te da su certifikat za upotrebu dobili 2021. nakon servisiranja. “Nisu zadovoljavali osnovne uvjete, jer su izlazni parametri imali veće vrijednosti odstupanja. Kad se mijenjala koncentracija kisika, rastao je i volumen što se ne smije događati”, tvrdi on.

Upotreba kineskih respiratora tijekom pandemije korona virusa predmet je i istrage u Tužiteljstvu Sarajevske županije. Tužiteljstvo je formiralo predmet 5. travnja 2021. godine, nakon pisma 17 anesteziologa sarajevskog kliničkog centra o upotrebi respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Oni su upozorili da se respiratori ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-a 19. Dvije godine od otvaranja predmeta, Županijsko tužiteljstvo tvrdi da u ovom slučaju “intenzivno provodi radnje dokazivanja”. “Po zapovijedima nadležnog suda, izuzeta je obimna dokumentacija, a provode se i druge provjere posredstvom nadležnih institucija”, priopćili su za RSE.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.