spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Evo kada bi korisnici najnižih mirovina u FBiH mogli očekivati povećanje

- Oglasi -
- Oglasi -

U kojem postotku i kada će korisnicima najnižih mirovina biti povećane mirovine, pitanje je koje zanima oko 200.000 umirovljenika u Federaciji, koliko ih ima najniže mirovine, a nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici usvojila inicijativu premijera Fadila Novalića o povećanju minimalnih mirovina.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zaključkom Vlade FBiH, zaduženi su da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najnižih mirovina koje sada iznose 424 KM.

- Oglasi -

,,Timovi federalnih ministarstava financija i rada i socijalne politike, kao i Federalnog zavoda MIO imaju zadatak da u roku od mjesec dana pripreme sve neophodno za povećanje minimalnih mirovina. Dakle, krajnji rok je mjesec dana, ali poželjno je da oni to učine što prije.

- Oglasi -

Kada sačine prijedlog, on će ići na Vladu FBiH. Ono što sada možemo konstatirati jeste da je prekratak rok da povećanje mirovina dobiju već u studenom sa listopadskim mirovinama. Realno je da povećanje bude u prosincu sa mirovinama iz studenog”, rečeno nam je u Vladi Federaciji BiH.

Dodaju kako je zbog svega rano govoriti u kojem postotku će se povećati minimalne mirovine.

Federalni premijer Fadil Novalić je još 22. kolovoza poslao pismo Vesku Drljači, federalnom ministru rada i socijalne politike, zatraživši da se analizira Zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz lipnja u kojem se tražilo povećanje najnižih mirovina minimalno pet posto.

Novalić je zatražio od Drljače da se utvrdi da li je zaključak u skladu sa zakonom. Ako jeste, da se sačini konkretan prijedlog realizacije, izvor financiranja i ponudi na razmatranje Vladi Federacije BiH.

S obzirom da to nikada nije učinjeno, Novalić je inicirao povećanje najnižih mirovins na posljednjoj sjednici Vlade FBiH koja je održana 13. listopada, a što je i prihvaćeno.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.