spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Evo kada će se iz BiH u zemlje Zapadnog Balkana moći sa osobnom iskaznicom

- Oglasi -
- Oglasi -

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište osmišljenog kroz Berlinski proces. Riječ je o sporazumima o slobodi kretanja s osobnom iskaznicom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Kada će početi primjena dogovorenog

- Oglasi -

Kako je za Klix.ba rečeno iz Vijeća za regionalnu suradnju, sporazume treba ratificirati, prihvatiti ili odobriti na nacionalnom nivou u skladu sa zahtjevima predviđenim relevantnim zakonodavstvom svake od strana, no nije precizirano je li postoji rok za ratificiranje.

- Oglasi -

Za Bosnu i Hercegovinu to znači da sporazumi moraju proći kroz državni parlament, odnosno Zastupnički dom BiH i da bi proces mogao biti vrlo dug. Vjerojatno je da ne postoje političke prepreke za usvajanje potpisanih sporazuma, no može se očekivati duga parlamentarna procedura pogotovo ako se uzme u obzir da je sada fokus formiranje vlasti u BiH, a ne regionalna suradnja.

Nakon nacionalne ratifikacije svih država, strane kod depozitara deponiraju službeno obavještenje o ratifikaciji, prihvaćanju ili odobrenju.

Proceduralno, Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija stupa na snagu u roku od tri mjeseca nakon ratifikacije, dok Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija može trajati do 18 mjeseci. U Sporazumu o slobodi kretanja sa osobnim iskaznicama, stupanje na snagu predviđeno je do 30 dana nakon deponiranih ratifikacija.

Što donose sporazumi šest zemalja

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju osobnih iskaznica pojednostavljuje prelazak granica stanovnika Zapadnog Balkana s obzirom na to da je dovoljno posjedovanje osobne iskaznice. Osim toga, sporazumom se predviđa i pojednostavljivanje administrativnih postupaka za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija regulira se međusobno priznavanje fakultetskih diploma uključujući i pristup građana tržištu rada u svim državama potpisnicama. Za početak će sporazum biti primjenjivan na državne univerzitete, a zatim će biti prošireno i na privatne. Za cilj će imati omogućavanje bolje cirkulacije mladih u regiji.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za liječnike, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost profesionalaca diljem regije.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.