spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
78 %
1.9kmh
17 %
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
Pon
24 °
spot_imgspot_img

FBiH / Vlada objavila službeno: Kad pomjeramo kazaljke jedan sat unaprijed

- Oglasi -
- Oglasi -

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2 sata ujutro računati kao 3 sata.

“Dakle, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 27. ožujka 2022. godine, pomjeranjem za jedan sat unaprijed, na način da će se vrijeme u 2 sata ujutro računati kao 3 sata”, priopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

- Oglasi -

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju 28. ožujka 2021. godine, nastupit će i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce električne energije koje opskrbljuje JP Elektroprivreda BiH.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, niži dnevni tarifni stavovi (tzv. jeftinija električna energija) primjenjivat će se radnim danima i subotom u intervalima od 14 do 17 i od 23 do 8 sati, a nedjeljom cijeli dan. Za sve ostale kupce JP Elektroprivreda BiH, niži dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima u intervalu od 23 do 8 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.

- Oglasi -

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.

U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi. Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da je velika većina građana Europske unije protiv pomicanja kazaljki na satu, a Europska komisija je najavila takvu odluku.

No, zbog različitih stavova članica predložila je da svaka zemlja za sebe odluči hoće li nakon 2021. godine pomicati sat ili neće.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE