spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Financijske institucije u BiH se oglasile o radu banaka povodom situacije u Ukrajini

- Oglasi -
- Oglasi -

Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS-a obratile su se građanima Bosne i Hercegovine povodom novonastale situacije u Ukrajini i odjek na financijski sustav.

Priopćenje u cijelosti:

- Oglasi -

,,Institucije u Bosni i Hercegovini, koje su sudionice mreže financijske stabilnosti zemlje, putem mehanizma bankarske koordinacije supervizora prate najnovija događanja koja su vezana za aktualnu geopolitičku situaciju i sukobe u Ukrajini, kao i njihove potencijalne ekonomske efekte na banke koje posluju u Bosni i Hercegovini.

- Oglasi -

Svjesni smo zabrinutosti građana i gospodarstva zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Rusija.

Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU.

Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvaćaju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa s bilo kojom bankom u Bosni i Hercegovini.

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima, u mogućnosti su da zaštite deponente i u uvjetima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti s relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i gospodarstva.”

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE