spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gdje će državljani BiH ljetovati ove sezone?

- Oglasi -

S obzirom na socioekonomsku situaciju u BiH ali i svijetu, bilo bi realno očekivati povećanje cijena smještaja od 15 do 20 posto na turističkim destinacijama.

- Oglasi -

Mnogi se, prema anketama portala GPMaljevac.COM, u tolikoj mjeri ne raduju ljetnim godišnjim odmorima, jer, sudeći po cijenama, mnoge destinacije ostat će nedostižne za građane BiH.

Skriveni troškovi godišnjih odmora
Međutim, u obzir treba uzeti i „skrivene troškove“ poput poskupljenja boravišne takse, turističke članarine i komunalnih usluga na brojnim destinacijama, što će dovesti do realnog povećanja cijena u obiteljskom smještaju do 30 posto. Apartman koji je prošle godine bio 60 eura, ove godine trebao bi biti oko 80 eura.

- Oglasi -

Primjetno je da je već odavno da je veću svotu novca potrebno izdvojiti za ljetovanje u Hrvatskoj nego, naprimjer, u Grčkoj ili Španjolskoj, a to se odnosi i na privatni i na hotelski smještaj.

Za one koji će odmor koristiti u maju sedam noćenja na hrvatskom primorju moglo bi koštati 1.092 KM po osobi, dok u lipnju i srpnju košta više 1.500 KM po osobi. Kada je riječ o Grčkoj, aktuelne ponude uključuju sedam noćenja u iznosu od 800 KM po osobi.

Rana rezervacija
Jedna od trenutno povoljnijih ponuda koju smo zapazili je aranžman koji uključuje 10 dana s odsjedanjem u hotelu na obali Mramornog mora, nadomak Istanbula. Cijena iznosi 720 KM po osobi. Međutim, ta cijena važi isključivo za ranu rezervaciju do 10. travnja te postoje i dodatni troškovi poput potvrde rezervacije od 150 KM, doplate večere od 170 KM te boravišne takse u hotelu koja iznosi 19 KM.

Specijalne ponude za ljetovanje u Turskoj, koje su aktuelne, za dvije osobe iznose od 2.924 KM do 4.000 KM.

2.000 KM u prosjeku po osobi iznosit će sedmodnevni boravak u Turskoj.

1.500 KM i više u jeku sezone iznosit će boravak od sedam dana u hotelu na hrvatskom primorju.

920 KM bit će potrebno izdvojiti za ljetovanje u Albaniji.

800 KM iznosi sedmodnevni aranžman u Grčkoj, ali i u Crnoj Gori.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.