spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Građani BiH naredne godine u EU sa online potvrdom

- Oglasi -
- Oglasi -

Građani BiH će od naredne godine u EU moći putovati samo ako prije polaska popune elektronski obrazac i plate jednokratnu naknadu od sedam eura. 

Naime, tada na snagu stupa ETIAS, Europski sustav za putovanja i autorizaciju, koji je već nekoliko godina u pripremi i više puta je odgađana njegova primjena, ali u EU tvrde da su konačno završeni svi postupci i da sustav može početi da funkcionira bez smetnje.

- Oglasi -

“Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronski sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Schengen zonu. Očekuje se kako će sustav postati operativan 2023. godine”, kazali su portal Akta.ba iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. 

- Oglasi -

Naglasili su da ETIAS ne uvodi obveze poput onih posjedovanja vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize.

“Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobijeno ETIAS odobrenje važit će tri godine”, pojasnili su.

Prednosti ETIAS-a

Efikasnija i brža procedura kontrole na granicama je svakako jedna od glavnih prednosti ovog sustava, koja će putnicima olakšati putovanje. 

“Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama općenito”, rekli su. 

Iz Europske komisije su pojasnili kako informacije koje prikupljaju će omogućiti da uz pomoć ETIAS-a unaprijed verificiraju potencijalne sigurnosne rizike. 

Ističu kako će građanin koji bude htio da putuje u EU morati da popuni online obrazac, a sustav će automatski uporediti podatke s europskim bazama.

“Odobrenje će u najvećem broju slučajeva biti izdato unutar nekoliko minuta, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana”, naglasili su.  

Inače, ETIAS je samo nastavak jačanja sustava prikupljanja informacija o svim osobama koje ulaze u EU, koji je započet uvođenjem biometrijskih putovnica. Podsjećanja radi, kada su građanima BiH ukinute vize 2010. godine, uvjet je bio da građani nabave biometrijske putovnice, bez kojih bi i dalje morali podnositi zahtjeve za vize u veleposlanstvima zemalja EU u Sarajevu. S ETIAS-om sustavom će u potpunosti biti zaokružen jer će nadležni organi EU povezati podatke biometrijskih putovnica sa novim sustavom.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE