spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Građani tvrde da je znatno poskupjela poštarina za proizvode s AliExpressa, evo što kažu

- Oglasi -

Nakon pojave navoda o znatnom rastu cijena poštarine za proizvode kupljene preko AliExpressa zbog Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine Klix se obratio ovoj instituciji kako bi provjerili ovaj navod.

- Oglasi -

Čitatelji portala tvrde da je poštarina za proizvode do 300 KM porasla sa 20 na čak 250 KM te da im je rečeno da je to stvar Uprave za neizravno oporezivanje. Međutim, iz Uprave su u odgovoru za Klix.ba naveli da nisu mijenjali propise kojima se regulira ovo pitanje.

Naglasili su da oni ne naplaćuju poštarinu, odnosno da poštarinu isključivo naplaćuju poštanski operateri koji dostavljaju pošiljke. Također su podsjetili da se ne plaćaju uvozne dažbine na proizvode vrijedne do 300 KM.

- Oglasi -

,,Za pošiljke koje se naručuju preko interneta, a poštanskim operaterima stižu u Bosnu i Hercegovinu, predviđeno je oslobađanje uvoznih dažbina ako su pošiljke u vrijednosti do 300 KM. U Slučaju da je vrijednost pošiljke viša od 300 KM, u carinskim referatima se obračunava naplata uvoznih dažbina (carina 10 posto i PDV 17 posto). Svi ostali troškovi, koji se naplaćuju građanima, nemaju veze s Upravom za neizravno oporezivanje”, ukazali su.

Kako su naveli, zakonima iz oblasti neizravnog oporezivanja nije propisano da Uorava obračunava i naplaćuje naknadu za carinski pregled prilikom preuzimanja poštanskih pošiljki, niti je ta naknada prihod Uprave.

Prema informacijama organizacijskih jedinica Uprave pri carinskim referatima u poštama u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, naknada nazvana “carinski pregled”, na koju se potrošači žale, predstavlja naknada koju naplaćuju i prihoduju poštanski operateri u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim cjenovnicima, istaknuli su u Upravi za neizravno opprezivanje.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE