spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Građani u FBiH notarske usluge više neće plaćati po višestrukim tarifama

- Oglasi -
- Oglasi -

Presudom Ustavnog suda FBiH, članci šest, 27. i 73. Zakon a o notarima FBiH proglašeni su neustavnim.

Također, odlukom suda, sljedeći zakoni su proglašeni neustavnim, a time su obuhvaćeni: Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Zakon o stvarnim pravima FBiH, Zakon o zemljišnim knjigama FBiH, Zakon o nasljeđivanju u FBiH, Obiteljski zakon FBiH i Zakon o izvršnom postupku.

- Oglasi -

Od 2019. godine, kada je donijet Zakon o notarima FBiH u obliku u kojem je važio do sada, notari su su svoje usluge građanima (ovjere, sklapanja ugovora i sl.) vršili po vlastitim tarifama, što predstavlja nezakonito postupanje.

- Oglasi -

Kako se navodi u priopćenju Odvjetničke komore FBiH, sve notarske aktivnosti provedene u prethodnom periodu smatraju se nezakonitim postupanjem.

“Sve ove činjenice poznate su i notarima koji uredno sačinjavaju notarski obrađenu ispravu i istu naplaćuju u skladu sa svojom tarifom, što predstavlja nezakonito postupanje, odnosno te isprave su pravno ništavne, jer za njihovo sačinjavanje po bilo kom propisu notari nemaju pravni osnov, a to predstavlja i veliki novčani izdatak za građane, jer po važećem Zakonu on ispravu može sačiniti sam ili izradu te isprave povjeriti odvjetniku za znatno nižu financijsku naknadu, a izradu privatne isprave može povjeriti nekom svome srodniku pravne struke”, navode iz Advokatske komore FBiH.

“Ovdje su građani plaćali i do 600, 800, pa čak i 1500 KM određene notarske usluge. U budućnosti, u skladu sa člankom 69. Zakona o notarima, notari su i dalje nadležni da ovjeravaju prepiske ili rukopise po cijeni od četiri KM, ili po svojoj tarifi koja je minimalna”, kazao nam je Kurtović.

Također, kako navodi punomoćnik Advokatske komore FBiH Kurtović, notari više nemaju zakonskog osnova za obavezno sačinjavanje notarske isprave (jer te isprave ne mogu biti provedive u zemljišnim knjigama), odnosno “izrade svih vrsta ugovora iz oblasti stvarnih prava, odnosno akata pravnih osoba za upis u registar pravnih osoba, kao i porodičnog prava i nasljedne ugovore”.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.