spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnica Sarajeva otkrila zašto je spomenik Tvrtku I. Kotromaniću postavljen tijekom noći

- Oglasi -

Sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju su povodom njegovog postavljanja mogli organizirati, tvrdi Karić

- Oglasi -

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se na društvenim mrežama osvrnula na postavljanje spomenika kralju Tvrtku I. Kotromaniću preko puta Predsjedništva BiH i otkrila je zašto je spomenik postavljen tijekom noći.

– Poštivanjem svoje povijesti, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dugo razgovaramo na temu spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću. Njegovim sinoćnjim podizanjem, barem dijelom, ispravili smo sjenu koja je pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo.

- Oglasi -

Sretna sam što smo uspjeli u namjeri da na ovakav način odamo počast velikanu naše povijesti, srednjovjekovne tradicije, vrijednog naslijeđa ove zemlje i svih Bosanaca i Hercegovaca. Grad Sarajevo je u proračunu osigurao sredstva za podizanje spomenika.

Povjerenstvo za spomenike Gradskog vijeća je predložilo da se izbor idejnog rješenja provede natječajnim putem. Jednoglasnu podršku dali su članovi gradskog vijeća na čelu s predsjedateljem Jasminom Ademovićem.

Radove je izvela tvrtka Bosman na čelu sa Sunijom i Osmanom Jahićem. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić u skladu sa svojim nadležnostima dao je doprinos u izboru lokacije. Od ukupno 7 pristiglih radova, Natječajno povjerenstvo odabralo je idejno rješenje uvaženog akademskog kipara Stijepe Gavrića, pojasnika je Karić, prenosi Avaz.

Povjerenstvo za odabir idejnog rješenja za spomenik su činili:

– Faruk Kapidžić, dipl. ing. arh., ispred Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH,

– Merima Arifhodžić, dipl. pravnik;

– Amra Čusto, mr. povjesnih znanosti, ispred Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa;

– Amira Selimović, dipl. ing. arh., ispred Općine Centar Sarajevo;

– Edin Veletovac, dr. sci. povijesti, ispred Povjerenstva za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva;

– Tarik Zečić, BA uprave;

– Selma Bećiragić, dipl. ing. arh.;

– Suada Kovačević, dipl. pravnik

Kako je rekla, sam spomenik veći je i važnije simbolike od bilo kakve ceremonije koju su povodom njegovog postavljanja mogli organizirati. 

“Pažnja javnosti neka bude na tome, a ne na presijecanju vrpce. Odlučila sam da spomenik postavimo tijekom noći, kako ne bi ometali redovito odvijanje prometa i aktivnosti naših gradjana. Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomacije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, navela je Karić.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.