spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Grupa iz Lašvanske doline u dobrovoljnoj radnoj akciji u Banjalučkoj biskupiji

- Oglasi -
- Oglasi -

Voditelj Poljoprivredne zadruge „Podrumi Banjolučke biskupije“ vlč. Ilija Kelić uputio je poziv za pomoć s molbom za hitnom radnom akcijom spašavanja vinograda koji se nalazi u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke.

Kiša koja neprestano pada gotovo tri tjedna ometala je početak berbe, a kako je od četvrtka 21. rujna do subote 24. rujna najavljen prestanak padalina, vlč. Kelić pozvao je sve koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu kako bi se berba što prije obavila. Ovom pozivu odazvala se skupina od nekoliko Vitežana i drugih stanovnika Lašvanske doline koji su tako pomogli biskupiju kojom je dugo upravljao naš Vitežanin biskup Jozo Garić.

- Oglasi -

Podsjetimo kako je vlč. Kelić u lipnju 2022. također tražio pomoć mladih volontera za akciju spašavanje biskupijskog vinograda te je ona bila uspješna jer su se odazvali brojni mladi.Inače, župa i vinograd se nalaze na upečatljivom brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša nekih 25 km od Banje Luke. Mahovljani su nekadašnja talijanska župa jer su austrougarske vlasti 1903. tu naselili Talijane iz Tirola. U Drugom svjetskom ratu crkva, škola i župna kuća su srušeni, a većina talijanskog i ostalog katoličkog puka protjerana. Ono što je ostalo vjernika, protjerano je u posljednjem ratu kad je opet sve srušeno ili devastirano.Potomci Talijana su 1998. pokrenuli obnovu i krčenje šume na biskupijskoj zemlji u namjeri da se podigne vinograd koji će pomoći financiranje Banjolučke biskupije. Tako je 2002. zasađen vinograd, međutim, nisu sakupljena potrebita sredstva za završetak svih pratećih zdanja te izgradnju adekvatnog vinskog podruma.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.