spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Gužve na granicama pri ulasku u BiH zbog svakodnevnog štrajka carinika

- Oglasi -

Zahtjevi za povećanje plaća zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) još nisu ispunjeni, pa su već peti dan od 12:00 do 14:00 sati u štrajku. U tom periodu radnici na carinskim terminalima detaljno pregledaju dokumetaciju, a carinici na graničnim prelazima kontroliraju svako vozilo. Zbog toga su tijekom ta dva sata gužve na ulasku u Bosnu i Hercegovinu iz susjednih zemalja. Jučer (petak) na ulaz na sjeveru BiH se čekalo između 30 i 45 minuta. U to se uvjerila i ekipa RTRS-a koja je točno u podne bila na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Kažu, zatekla ih je nepregledna kolona vozila iako nije bilo potpune obustave rada. No, svako vozilo se pregledalo detaljno.

Štrajk uposlenika UIO predstavlja problem za vozače kamiona i prijevoznike koji čekaju po nekoliko sati, no iz UIO ističu da vode posebnu pažnju na kamione koji prevoze lako kvarljivu robu.

No ističu da ukoliko njihovi zahtjevi uskoro ne budu ispunjeni, moguća je i potpuna obustava rada. Iz Sindikata uposlenika UIO u ponedjeljak su istakli da štrajkom upozorenja žele iskazati svoje ogromno nezadovoljstvo kojen se gomila godinama. “Prije svega želim kazati da ova institucija kao jedna od najznačajnijih institucija na državnoj razini koja je najodgovornija za fiskalnu stabilnost ove države, kao institucija koja obavlja specifične poslove prikupljanja prihoda, prikuplja sredstva za sve nivoe vlasti, a u ovoj državi najniže je postavljena u smislu plaća”, objasnila je predsjednica Sindikata Ana Mrnjavac.

Smatraju da se zbog specifičnosti posla kojim se bave uposlenici UIO treba donijeti poseban zakon koji bi se bavio plaćama i naknadama u UIO što je njihov drugi zahtjev. Treći zahtjev je izjednačavanja prava svih zaposlenih u instituciji prije svega na odluku Vijeća ministara kojom se naknade za odvojen život i smještaj za zaposlene koji rade na lokacijama udaljenijim od 80 kilometara od mjesta prebivališta.

- Oglasi -
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.