spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Hoće li sadašnji državljani Danske, Norveške, Češke i Luksemburga moći vratiti i državljanstvo BiH

- Oglasi -

Vlada FBiH prihvatila je prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova za pokretanje ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu BiH – Službeni prečišćeni tekst, odnosno odredbe člana 7. Zakona o izmjenama i dopunama ovog zakona.

Danas je konstatirano da Parlamentarna skupština BiH te Ministarstvo civilnih i vanjskih poslova BiH nisu prihvatili prijedloge Vlade FBiH od 14.1.2021., 4.11.2021. i 2.12.2021. godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je predložila da netko od ovlaštenih predlagača iz člana V13.a) Ustava BiH pokrene pitanje ocjene ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu BiH – Službeni prečišćeni tekst odredbe člana 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH sa odredbama Ustava BiH.

Materijal potreban za pokretanje pitanja ocjene ustavnosti će ovlaštenom predlagaču u ime Federacije BiH dati Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, piše Fokus.ba.

U prijedlogu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova za pokretanje ocjene ustavnosti navedeno je kako je Tajništvo Parlamentarne skupštine BiH aktom od 16.11.2021. godine obavijestilo Vladu FBiH da zahtjev za autentično tumačenje člana 14. nıje upućen u dalju parlamentarnu proceduru. Ministarstvo civilnih poslova BiH je Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH dostavilo informaciju 16.11.2021. godine, u kojoj to ministarstvo navodi razloge zbog kojih neće pokrenuti procedure za izmjenu člana 14. Zakona o državljanstvu BiH na način kako je to utvrđeno u zaključcima Federalne vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je aktom od 22.12.2021. godine obavijestilo Vladu FBiH o razlozima zbog kojih država Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da poduzme iz svoje nadležnosti aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s državama u kojima živi najveći broj bivših državljana BiH (Kraljevina Danska, Kraljevina Norveška, Republika Češka, Luksemburg i dr.), kako se prilikom podnošenja zahtjeva za povrat matičnog državljanstva ne bi morali odricati od, u međuvremenu stečenog, stranog državljanstva, stoji u priopćenju.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.