spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Hoće li se mirovine u FBiH moći povećati više od 3,9 posto?

- Oglasi -

Predstavnici Saveza udruženja umirovljenika FBiH u nedavnom susretu sa novoizabranim federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanon Delićem su kazali kako je odluka prošle Vlade Federacije BiH o izvanrednom povećanju mirovina za 3,9 posto donesena bez konsultacija sa njima.

- Oglasi -

Naveli su kako odluka ne ide u prilog poboljšanja kvaliteta i standarda života umirovljenika na što je Delić najavio revidiranje ove odluke kako bi se išlo u korist umirovljenika, ali ne navodeći na koji način će to biti učinjeno.

– Vlada Fadila Novalića je donijela odluku o povećanju mirovina za 3,9 posto na osnovu statističkih pokazatelja, točnije rasta BDP-a u prošloj godini i potrošačkih cijena. Novoizabrana Vlada FBiH može izmijeniti tu odluku, ima ingerencije za to, ali svakako da će morati uzeti u obzir statističke pokazatelje, pa vidjet ćemo – kazano nam je u Vladi FBiH.

- Oglasi -

Razgovarali smo i sa Hasom Halilovićem, predsjednikom Upravnog odbora Saveza umirovljenika Tuzlanske županije, koji je prisustvovao sastanku sa ministrom Adnanon Delićem.

– Stavili smo primjedbu na odluku o povećanju mirovina za 3,9 posto i tražili da se preispita, da postotak bude veći. Dakle, posebno je važno da se odluka o izvanrednom usklađivanju donosi u skladu sa člankom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, ali da se donese u onom mjesecu za koji se radi usklađivanje, a ne na tri mjeseca prije.

Mislim da će doći do preispitivanja toga i mi smo tražili zvanične podatke kojih još nitko nema o stvarnom rastu troškova života i BDP-a u 2022. godini – govori nam Halilović i dodaje:

– Tražili smo da se revidira odluka ranije Vlade FBiH i da to povećanje ne bude za sedmi već odmah za šesti mjesec. E sada je do resornog ministra, Zavoda MIO, odnosno, Vlade FBiH, piše FAKTOR.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.