spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Hrana sve skuplja, evo šta kažu u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove

- Oglasi -

Evidentno je kako se cijene hrane u našoj zemlji, točnije Federaciji BiH, u tržnim centrima bukvalno mijenjaju svakodnevno.

Primjera radi, popodne možete kupiti ribu u konzervi po cijeni od 2,85 KM, a već sutra taj isti proizvod košta 3,25 KM. Litar mlijeka u tetrapaku je 2,50 KM, školjka jaja oko 11 KM… Zbog svega građani se pitaju je li takvom divljanju cijena itko može stati ukraj, odnosno, što rade inspekcije.

Zbir prekršajnih naloga viši od 2,3 milijuna KM

– U toku 2022. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove je zaprimila više od 1.400 prijava građana putem e-maila, te 677 putem protokola, od kojih se barem 50 posto odnose na različite oblasti u okviru djelokruga rada Federalnog tržišnog inspektorata (uključujući i formiranje cijena, zaštitu prava potrošača, reklamacije, neizdavanje fiskalnih računa itd.).

Federalni tržišni inspektorat je u 2022. godini s deset federalnih inspektora za poslove tržišne inspekcije izvršio ukupno 2.935 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je izdat 1.521 prekršajni nalog s financijskim teretom od 2.310.930,00KM.

Izdata su 63 rješenja o otklanjanju nedostataka, te sedam rješenja o zabrani rada. Van prometa je stavljena roba u iznosu od 185.623,00 KM. U odnosu na planirani broj nadzora za 2022. godinu (2.288), izvršeno je 647 nadzora više, čime je godišnja norma prebačena za 28,3 posto – rečeno nam je u uredu ravnatelja Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju kako se kontrola cijena u skladu s odlukama Vlade FBiH provodi prema Zakonu o kontroli cijena, te da su kazne u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravnu osobu, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičku osobu.

Podnesena inicijativa za povećanje kazni

– Federalna uprava za inspekcijske poslove je podnijela niz inicijativa za povećanje kazni propisanih člankom 14. Zakona, a poznato nam je da je u parlamentarnoj proceduri upućen (i prihvaćen) prijedlog za višestruko povećanje spomenutih kazni, čime bi se postigla svrha kažnjavanja, te povećali efekti inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti i u konačnici preveniralo učestalo kršenje odredbi Zakona u vezi s kontrolom cijena – kazali su nam.

Podsjećaju kako shodno Zaključku Zastupničkog dom Parlamenta Federacije BiH od 14.3.2022. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove na svojoj web stranici periodično objavljuje spisak privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH u vezi s propisanim maržama za životne namirnice i naftne derivate.

Ukazuju kako su za nadzor nad primjenom odluka Vlade FBiH zadužene federalna, kantonalne, gradske i općinske tržišne inspekcije.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.