spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Hrvatska je službeno uvela euro, a ulaskom u Schengen sada je vanjska granica EU

- Oglasi -

Republika Hrvatska nakon ponoći je ušla u Schengen te uvela euro, čime je završen proces integracije te države u europski politički i financijski prostor.

Nakon što je više od 28 godina bila u upotrebi kao službena valuta Hrvatske, kuna će biti zamijenjena eurom, što znači da će više od 500 milijuna novčanica i 5.200 tona kovanica biti uništeno.

Ulazak u schengensku zonu i uvođenje eura sa sobom donosi i velike promjene. Bankomati u Hrvatskoj od danas isplaćuju isključivo euro.

Do 15. siječnja se očekuje da će 4000 bankomata u toj zemlji biti prilagođeno novoj valuti, a obveza dvojnog iskazivanja cijena na snazi je do kraja 2023. godine. Hrvatsko ministarstvo financija objavilo je i da će građani u roku od 60 dana bez naknade moći zatvoriti račune u bankama.

Građani i pravne osobe koji obavljaju registriranu djelatnost u Hrvatskoj ne smiju primiti naplatu ili obaviti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 10.000 eura i većoj, kako je predviđeno propisima o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Svaka transakcija veća od 10.000 eura mora biti provedena uplatom sredstava na transakcijski račun.

Od danas, na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama ukidaju se granične kontrole sa zemljama schengenskog prostora, a od 26. ožujka i na zračnim lukama.

Time je Schengen došao na granicu Bosne i Hercegovine, što je izazov za domaće izvoznike budući da donosi niz poteškoća za teretna vozila jer je dodatno zakompliciran aspekt prekograničnog režima roba.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.