spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Hrvatska: Ukida se jedinstveni matični broj

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske stavilo je na javnu raspravu Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

- Oglasi -
- Oglasi -

Ukoliko zakon bude usvojen, Hrvatska će biti prva zemlja bivše Јugoslavije koja će službeno prestati da koristi jedinstveni matični broj građanina. Hrvatska je 2009. godine uvela “osobni identifikacijski broj” koji će se koristiti umjesto jedinstvenog matičnog broja građanina, a u prijelaznom periodu građanima su se dodjeljivala oba identifikacijska broja, prenosi Index.hr.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka ne bude moglo da se izvrši korištenjem OIB-a. Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana uveden je u cijeloj bivšoj Јugoslaviji 1976. godine, a nakon toga su zakon donijele i sve republike. Broj se sastoji od 13 cifara, od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, a sljedeće dvije označavaju regiju rođenja. Pretposljednje tri cifre su jedinstveni broj, a na kraju se nalazi kontrolna cifra. U praksi se gotovo isključivo koristi OIB, osim za koordinaciju podataka između različitih državnih registara. Prilikom uvođenja OIB-a, hrvatske vlasti su kao prednosti novog broja istakle to što ne otkriva osobne podatke građana, ali i da omogućava bolji pregled nad imovinom građana i pravnih osoba. Broj dodjeljuje Ministarstvo financija Hrvatske.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.