spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Inspekcija će povećati nadzor za 1. svibnja i Bajram

- Oglasi -

Inspektori rada Županijske uprave za inspekcijske poslove (ŽUIP) Županije Sarajevo, tijekom prvosvibanjskih i bajramskih praznika provoditi će pojačane aktivnosti nadzora nad radom poslodavaca u pogledu poštivanja prava radnika na uvećanje plaće za rad.

ŽUIP poziva sve poslodavce koji će raditi u vrijeme praznika na obvezu poštivanja Zakona o radu kojim je propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi.

,,Ujedno najavljujemo da će kontrole na ove okolnosti biti nastavljene i tijekom cijelog mjeseca lipnja, do kada svi radnici kojima je to pravo uskraćeno županijskoj inspekciji rada mogu podnijeti prijavu radi pokretanja postupka inspekcijskog nadzora. Provjere poštivanja navedenih zakonskih obveza kod poslodavaca inspektori će vršiti tijekom mjeseca srpnja”, kazali su iz ŽUIP-a.

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, ali zato propisuje novčane sankcije jer se plaće ne povećaju za radnike, u skladu sa Zakonom, a novčane sankcije iznose od 1.000 do 3.000 KM, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce registrirane kao fizički subjekti.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.