spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Inspekcija zbog zagađenja preusmjeravala vozila, upozorenja za tvrtke koje zagađuju

- Oglasi -

Inspekcija zaštite okoliša uputila je upozorenje za 82 subjekta koji se nalaze na Listi pravnih i fizičkih osoba koja u svojoj djelatnosti imaju emisiju zagađujućih materija.

Nakon proglašenja epizode Pripravnost, zbog zagađenja zraka u Županiji Sarajevo, nadležni inspektori, te policija i uposlenici KJKP “Rad” kontinuirano provode aktivnosti propisane Planom interventnih mjera.

Uz asistenciju pripadnika MUP-a, županijska prometna inspekcija provodi pojačane kontrole u zoni A-općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, gdje je zabranjeno kretanje automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, te vozače preusmjerava iz ove zone.

Nakon proglašenja epizode Pripravnost, Inspektorat urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije KUIP-a pokrenuo je postupke inspekcijskog nadzora putem nadležne inspekcije zaštite okoliša i urbanističko-građevinske inspekcije.

Inspekcija zaštite okoliša uputila je upozorenje za 82 subjekta koji se nalaze na Listi pravnih i fizičkih osoba koja u svojoj djelatnosti imaju emisiju zagađujućih materija u zrak da su obvezni primjenjivati odredbe Plana interventnih mjera od trenutka proglašenja epizode Pripravnost.

„U konkretnom slučaju, ova inspekcija kontrolira odredbu Plana kojom je propisano da su od trenutka proglašenja epizode Pripravnost sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije sa Liste, a koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, dužna smanjiti temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2°C, te prijeći na prirodni plin ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Navedeni pravni subjekti su upozoreni da ukoliko se ne budu pridržavali Plana podliježu sankcijama, shodno odredbama čl. 60. u vezi čl. 41. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Županiji Sarajevo za koje je predviđena kazna u iznosu 1.000 do 5.000 KM za pravne osobe (500 do 1.000 KM za odgovorne osobe u pravnoj osobi), odnosno 500 do 1.000 KM za fizičke osobe“, navode iz KUIP-a.

Pored navedenog, ova inspekcija trenutno prioritetno postupa po prijavama o spaljivanju otpada na otvorenom prostoru ili u postrojenjima koja nisu namijenjena za spaljivanje otpada.

Ovakva nedozvoljena postupanja se kažnjavaju.

U ovom razdoblju i Urbanističko-građevinska inspekcija vrši pojačan nadzor nad svim objektima u izgradnji za koje je odobrenje za građenje donijelo resorno Ministarstvo. Nadzor nad gradilištima i objektima u izgradnji za koje postupak odobravanja provode općine, vrše nadležni općinski urbanističko-građevinski inspektori.

Od proglašenja epizode Pripravnost, ekipe “Rad”-a intenzivirale su čišćenje i pranje prometnica uz primjenu mokrog postupka kalcij-hloridom, kako bi se spriječilo podizanje prašine u zrak, priopćeno je iz Press službe KS.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.