spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Inspekcijski nadzor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu pokazao: Na dva lista papira rukom upisano 10 ispita s ocjenama Sebije Izetbegović

- Oglasi -
- Oglasi -

– Kada je diploma gospođe Sebije Izetbegović u pitanju, njen magistarski rad, Senat je usvojio zaključak i zadužio Medicinski fakultet u Sarajevu da se u narednih mjesec formira komisija koja će još jednom pregledati kompletnu dokumentaciju gospođe Izetbegović i proslijediti zaključak. Ima određenih nedostataka koje nismo mogli ignorirati. Imat će pravo gospođa Izetbegović da da izjavu fakultetu i da imamo njeno izjašnjenje. 

Ovo je jučer, nakon sjednice Senata na kojoj je bilo govora o diplomi generalne direktorice KCUS-a, kazao Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e.

Ključna je upravo ekvivalencija

- Oglasi -

Škrijelj tvrdi da se Izetbegović uredno izabrala u akademska zvanja, ali da su uočeni neki nedostaci.

- Oglasi -

– Mi u jednom paketu dokumenata koji su sastavili Medicinski fakultet i KCUS nemamo uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu. Nema da je izvršena ekvivalencija. To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij – rekao je Škrijelj.

A ključna je upravo ekvivalencija, točnije ovjera Sebijinih “položenih” ispita.

“Avaz” je još prošle godine utvrdio da je Sebijin zagrebački indeks itekako sporan jer je nemoguće da je za 17 dana položila prvi ispit.

Upisala je, kako je navedeno, postdiplomski studij 2. ožujka 1993., a položila prvi ispit već 19. ožujka iste godine.

Iz Zagreba je zatim stigla i potvrda.

U dosjeu Izetbegović ne postoji dokumentacija kojom bi se potvrdila i vjerodostojnost indeksa – naveli su u ožujku ove godine iz Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

A šta nedostaje u spisu Izetbegović, otkrila je Županijska inspekcija Sarajevo, koja je nalaze nadzora proslijedila Tužiteljstvu SŽ, koje već skoro dvije godine radi na ovom slučaju.

Naime, dokumentacija koja je u posjedu “Avaza” otkriva da su inspektori prosvjetne inspekcije obavili usmjereni inspekciji nadzor na Medicinskom fakultetu na okolnosti stjecanja znanstvenog stupnja magistra i doktora nauka kandidata Sebije Izetbegović, te ispunjavanje uvjeta za izbor asistenta/višeg asistenta.

Radi se o dva inspekcijska nalaza. Jedan je od 10. lipnja i drugi od 24. lipnja prošle godine, kao i dopunu informacije od 23. rujna 2021. godine.

Tako je, prema zapisniku o inspekcijskom nadzoru, kao i iz informacije broj UP-1-14-12-34-12157/12 od 23. rujna prošle godine, koja je dostavljena i Tužiteljstvu SŽ, inspektorima od Medicinskog fakulteta Sarajevo predočen dokument kojim se priznaje ekvivalencija ranije stečenih prava – položeni ispiti na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Međutim, prema nalazu inspekcije, koji ima i i Tužiteljstvo SŽ, radi se o dva lista papira na kojima je ručno napisano/pobrojano 10 ispita s ocjenama iz ovjerene kopije indeksa. Nesporno je da se  fakultetu u Zagrebu (prema indeksu) ekvivalent kojem ispitu prema nastavnom planu i programu Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Na dokumentima je naveden samo sadašnji pečat Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kao i svim dokumentima koji su izuzeti prilikom vršenja inspekcijskog nadzora.

Statut Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Ovakvi dokumenti, međutim, nisu relevantni. U jednoj od informacija Tužiteljstvu tvrdi se da je Medicinski fakultet Sarajevo, u postupku stjecanja naučnog stupnja Izetbegović, postupao u skladu s tadašnjim propisima iz oblasti visokog obrazovanja. Ali za takvu tvrdnju ne postoji validan dokument.

To se odnosi prije svega na Statut Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je propisivao način prelaska studenta s drugih medicinskih fakulteta i priznavanje položenih ispita, u smislu da je odluku o prelasku studenta donosio Savjet fakulteta na prijedlog dekana, a da je odluku o priznavanju ispita donosio Dekanat po prethodno pribavljenom mišljenju predmetnog nastavnika, odnosno katedre.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.